Guvernul a votat astăzi, 6 iunie, o hotărâre prin care împuternicește Ministerul Tehnologiei Informației și Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice pentru a începe procedura de oferire prin concurs a licențelor 4G.
Operatorii mobili şi reprezentanţii industriei mobile lucrează la moment asupra telecomunicaţiilor de generaţia a patra pentru a aduce mai multe servicii avansate şi uşor de utilizat de Internet, telefonie, comunicaţii video de înaltă definiţie, fără fir.
4G va fi sprijinit de o nouă tehnologie numită LTE „Long Term Evolution”, denumirea căreia este dată de faptul că aceasta va constitui o bază solidă pentru dezvoltarea telecomunicaţiilor pe viitor.
LTE a fost demonstrată în mai multe ţări europene, precum şi în SUA. Această tehnologie permite viteze deja impresionante pentru Internet fără fir. Rata maxima de transfer de date cu 4G ajunge până la 173 Mbps în downlink si 58 Mbps în uplink
Practic, un fisier de televiziune HD/3D de 100 MB poate fi descarcat în câteva secunde, iar jocurile online foarte reactive, cum ar fi fotbalul, pot fi jucate indiferent de distanţă şi fără fir.
Avantajele tehnologiei 4G sunt:
- accesarea unui continut bogat, cu grafica impresionanta
- descarcarea fisierelor voluminoase( fotografii, clipuri video HD si chiar 3D)
- vizionarea TV in direct in HD, si chiar in 3D
- accesarea jocurilor interactive online pentru a juca cu prietenii din intreaga lume
4G va permite, de asemenea, automatizarea operatiunilor efectuate la distanta, cum ar fi actiunile teleghidate fără fir, în toate domeniile, inclusiv în medicină.
Un alt punct forte al acestei tehnologii va fi faptul ca apelurile telefonice care nu folosesc imaginile (adica cele obisnuite, cu care ne confruntam zilnic) vor folosi aceeasi tehnologie ca programele de voice-over-internet (Skype fiind cel mai popular exemplu). Ele vor folosi atat de putina latime de banda incat este foarte posibil sa devina gratuite.
In ceea ce priveste infrastructura, 4G va folosi aceleasi antene si transmitatoare ca si 3G, aducand doar cateva mici modificari.
Pare a fi un pas destul de mare inainte pentru industria comunicatiilor. Probabil ca, nu peste mult timp, apelurile video vor deveni ceva banal, iar actualele forme si mijloace de comunicare vor fi istorie.