Un ziar american a făcut harta posesorilor de arme din New York

Ziarul american „Journal News” se află în mijlocul unui scandal după ce luni a publicat o listă cu numele şi adresele tuturor persoanelor din Westchester, Putnam şi Rockland County (în statul New York) care deţin arme, informează Huffington Post.

map

Pentru realizarea articolului cu titlul „Deţinătorul de arme de vizavi: Ce nu ştiai despre vecinii care au arme”, jurnaliştii au invocat legea privind accesul liber la informaţii. Astfel, aceştia au primit numele şi adresa exactă a fiecărui posesor de armă.

Mai mult, informaţiile obţinute au fost utilizate pentru realizarea unei hărţi interactive. Pe de altă parte, materialul a fost însoţit de o notă în care se arăta că inclusiv jurnalistul care s-a ocupat de documentarea subiectului şi redactarea articolui deţine o armă.

Reporterul <<Journal News>> Dwight R. Worley deţine un revolver Smith&Wesson 686 .357 Magnum şi are permis de port-armă obţinut în New York în februarie 2011”, relatează sursa.

Decizia publicaţiei a stârnit numeroase critici, unii cititori acuzând faptul că articolul pune în pericol persoanele respective.

Conştientizaţi (…) că, totodată, aţi realizat o hartă pe care infractorii o pot folosi pentru a-i jefui pe aceia care nu posedă arme să se apere?”, a comentat un cititor.

Aveţi judecători, poliţişti, poliţişti pensionaţi, agenţi FBI – ei au permis pentru arme. Odată ce permiteţi publicului să vadă unde locuiesc aceştia, îi puneţi în pericol”, a arătat Paul Piperato, un funcţionar public din Rockland County.

În replică, reprezentanţii “Journal News” au arătat că cititorii publicaţiei “sunt interesaţi să afle cine deţine arme în vecinătatea lor”, în special după tragedia de la Sandy Elementary, din Connecticut.

Pe 14 decembrie, Adam Lanza, un tânăr în vârstă de 20 de ani, a deschis focul într-o şcoală, ucigând 20 de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani şi 6 adulţi.

Atacul a fost al doilea cel mai sângeros din istoria SUA, întrecut numai de cel de la Virginia Tech, din 2007, în care au fost ucişi 33 de oameni.

      Articole recomandate