Un olandez a învăţat limba română în 25 de ore

De când sunt în Moldova deseori mi se reproşează că nu cunosc limba rusă. Mulţi ruşi se supără pe mine pentru că am învăţat limba română, şi nu limba lor.

Dar eu nu înţeleg cum poţi să trăieşti toată viaţa într-o ţară în care nu-ţi pasă de limba de stat?”, se întreabă nedumerit Emile van Leeuwen, un tânăr olandez care şi după patru ani petrecuţi pe tărâm moldovenesc încă îi este greu să înţeleagă realităţile, pe alocuri paradoxale, din R. Moldova.

Mai întâi „Dragostea din tei”, iar apoi dragostea pentru o tânără moldoveancă l-a făcut să îndrăgească limba română şi să aleagă „cea mai săracă ţară din Europa” în defavoarea ţării lalelelor. După o vacanţă petrecută în România, apoi în Moldova, Emile s-a întors în Olanda hotărât să studieze limba celor două state româneşti. Astfel, în numai 25 de ore de curs a însuşit limba română, iar la cinci zile după ce şi-a luat diploma de magistru în drept, olandezul a venit la Chişinău pentru a-şi crea un viitor aici. Chiar dacă tânăra de care s-a îndrăgostit între timp se logodise cu un moldovean, Emile nu a renunţat la „visul moldovenesc”, ci dimpotrivă, a studiat intens istoria şi cultura Moldovei.

Un articol: Timpul.md

      Articole recomandate