Un nou regulament discutat de Ministerul Educației. Costă oare cunoştinţele?

studenti

Începînd cu anul 2014 studenții ar putea achita studiile în dependență de media de la examene. Astfel cei care au fost inițial înscriși la taxă, dar au primit note mari la sesiuni, ar putea trece la buget, si invers. Studenții bugetari cu note mici la examene ar putea fi transferați la taxă. Noul regulament urmează a fi aprobat în cîteva săptămîni la Guvern.

Ministerul Educației speră astfel să încurajeze studenții să învețe, creînd o competiție corectă între tineri. Studenții de la contract afirmă: “Această perspectivă va motiva îndeosebi pe cei de la contract să ia note mari în cadrul sesiunilor, aceasta, ramînînd a fi unicul ghișeu prin care studentul sîrguincios va putea profita de o eventuală scutire a taxelor pentru studii în cadrul universităților.Deoarece credem că bursa de studii va rămîne pentru studenți un vis, grație trecerii universităților la regimul de autofinanțare, care nu va m-ai permite acordarea burselor pentru studenți”.

Iar cei de la buget nu prea au rămas încîntați. Noul regulamentul propus de Ministerul Educației prevede ca fiecare student sa fie reevaluat în fiecare an.Astfel tinerii vor incheia contract de studii cu taxa sau gratuit pentru un termen de un an și nu pentru trei cum a fost pana acum. Regulamentul a fost propus Guvernului spre aprobare și urmează să fie votat în cateva săptămni. Daca va fi acceptat acesta va intra în vigoare de la 1 septembrie 2013.

*****************************************
Un articol de Manastîrlî Marina  pentru Yupi.md

      Articole recomandate