Un milion de cărți de la România pentru bibliotecile din Republica Moldova

Prim-ministrul  a participat astăzi la evenimentul dedicat repartizării lotului de carte donat Republicii Moldova de către România, a relatat pentru MOLDPRES Direcţia comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului.

La eveniment au mai participat Preşedintele ţării, Nicolae Timofti, şi Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurcă.

Donaţia constă dintr-un milion de cărţi. Colecţia de carte întruneşte 187 de titluri de carte de autori celebri, majoritatea regăsîndu-se în programele şcolare de literatură română şi universală, urmînd a fi distribuite în toate bibliotecile din Republica Moldova. Pentru buna desfăşurare a acestui proces din bugetul de stat a fost alocat 1 milion de lei.

Premierul şi Preşedintele au studiat titlurile de către care urmează să ajungă la cele 3 mii de biblioteci din ţară. Pînă în prezent, întreprinderea de stat „Mold-Didactica” a elaborat schemele de repartizare pentru 5 raioane: Străşeni, Anenii Noi, Călăraşi, Basarabeasca şi Căuşeni. Primele cărţi vor ajunge la destinatari deja mîine.

Prim-ministrul s-a arătat convins de faptul că această colecţie de cărţi va fi pe gustul celor pasionaţi de lectură. Premierul a mulţumit poporului român pentru donaţia de carte, dar şi ICS „Adevărul-Media” SRL, care este desemnată din partea Guvernului României ca responsabilă de repartizarea şi expedierea cărţilor.

Acest dar este din suflet, iar cei care-l vor primi, cu siguranţă, vor fi mulţumiţi. Desigur, este nevoie să îmbogăţim fondul de carte permanent. Este un proces continuu, iar Guvernul Republicii Moldova va depune eforturi în acest sens„, a menţionat Vlad Filat.

Premierul a precizat că îi place să citească şi, chiar dacă este ocupat, găseşte timp pentru lectură cu regularitate.

Preşedintele ţării a amintit că aceste cărţi au fost donate în timpul vizitei sale la Bucureşti şi a mulţumit pe această cale poporului român pentru cadou. Nicolae Timofti a menţionat că cele 1 milion de cărţi, care în total cîntăresc 360 de tone, vor ajunge în toate bibliotecile din ţară în decurs de 3,5 luni.

      Articole recomandate