Un jurnalist american încearcă să explice „de unde vine internetul” şi ce se întâmplă cu datele

Andrew Blum, un jurnalist american care scrie pentru revista Wired, a povestit pentru Huffington Post experienţele prin care a trecut în timp ce se documenta pentru o carte în care şi-a propus să explice „de unde vine internetul”, dar şi ce se întâmplă cu toate datele care circulă pe World Wide Web.

Ideea i-a venit după ce o veveriţă i-a ros cablurile de la apartament şi a rămas fără internet. Incidentul i-a reamintit că internetul are la bază o infrastructură complexă despre care nu ştia aproape nimic. Blum a călătorit în toată lumea pentru a încerca să descifreze dedesubturile reţelei globale.

Jurnalistul a ajuns la cel mai nou centru de date al Facebook, complex care a costat mai multe milioane de dolari şi unde este păstrată o cantitate impresionantă de informaţii.

Blum a avut ocazia să viziteze şi locul pe unde a fost scos la suprafaţă un cablu internet lung de 16.000 de kilometri care lega Lisabona de coasta de vest a Africii. „Am fost acolo când au început să sape pe plajă şi când au scufundat cablul pe fundul oceanului„, şi-a amintit jurnalistul.

Specialist în arhitectură, Blum a fost impresionat de centrul de date al Facebook şi de clădirea Telehouse West din Londra.

Cel mai mult l-a impresionat însă centrul de date din Milwuakee, Wisconsin, locul „de unde îşi ia internet cea mai mare parte a statului”, clădire care a fost preluată de maşini„. În legătură cu centrele de date ale Google, Facebook sau Apple, Blum a precizat că „sunt, cu certitudine, cele mai atent reglate, cele mai eficiente”.

La Google însă, a avut parte de o experienţă neplăcută. „Nu numai că nu au dorit să-mi ofere mai multe informaţii despre centrul lor de date sau să mă lase să-l văd, ba chiar mai mult, mi-au jignit intenţiile. <Oricum nu înţelegi asta, aşa că nu-ţi vom spune nimic>„, a povestit jurnalistul.

      Articole recomandate