Un artist irlandez și-a construit o casă de 1.4 miliarde de euro

Un artist irlandez somer si-a construit o casa din resturile a 1,4 miliarde de euro, scoase din uz si tocate deautoritati, o locuinta despre care spune ca este un monument dedicat „nebuniei” care cuprinsese tara sa in timpul boom-ului imobiliar, relateaza Reuters.

Frank Buckley si-a ridicat apartamentul in holul unei cladiri de birouri ramase nefolosite de la terminare, in urma cu 4 ani, la apogeul boom-ului imobiliar. Artistul a utilizat caramizi din bancnote tocate, imprumutate de la monetaria nationala.

Este o reflectarea a intregii nebunii care a pus stapanire pe noi”, si-a explicat el creatia, pe care o numeste „casa de un miliard de euro” si unde locuieste din decembrie. „Oamenii au aruncat miliarde in constructii care acum nu mai valoreaza nimic. Am vrut sa creez ceva din nimic”, mai spune artistul.

Un val de credite ieftine a inundat Irlanda la inceputul anilor 2000, dupa intrarea tarii in zona euro, alimentand o uriasa bula imobiliara. Prabusirea care a urmat din 2007 a aruncat Irlanda in cea mai adanca recesiune din lumea industrializata, obligand „tigrul celtic” sa accepte un imprumut umilitor de la Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

La apogeul boom-uluiimobiliar, Frank Buckley a contractat un credit integral pentru o casa de 365.000 de euro pe centura Dublinului, desi nu avea un venit constant. Intre timp s-a despartit de sotie, care continua sa locuiasca in aceasta casa, a carei valoare s-a redus la o treime.

Buckley lucreaza acum sa adauge o bucatarie la camerele deja existente. Peretii si podeaua sunt acoperiti cu resturi de bancnote, iar casa este atat de calduroasa, incat locatarul ei doarme noaptea fara patura. Peretii sunt decorati cu tablouri facute din bancnote si monede.

Cu toate acestea, inventivul artist spune ca vrea ca politicieni europeni sa rezolve criza datoriilor in zona euro fara a-i distruge moneda. Daca aceasta se va prabusi insa in cele din urma, Buckley vrea sa foloseasca bancnotele defuncte ca materie prima pentru proiecte viitoare. „Orice s-ar spune despre euro, este un izolator grozav”, sustine el.

      Articole recomandate