Cercetatorii sustin ca o „doza” de ultrasunete ar putea bloca producerea spermotozoizilor si ca aceasta metoda de contraceptie masculna ar putea fi lipsita de efecte secundare.
Ultrasunetele ar putea reprezenta o metoda de contraceptie masculina lipsita de efecte secundare, spun oamenii de stiinta americani de la University of North Carolina, care sustin ca o „doza” de ultrasunete ar putea bloca producerea spermotozoizilor.
Savantii sunt de parere ca „explozia” cu ultrasunete directionate catre testicule poate opri producerea lichidului seminal, in conditii de siguranta pentru o perioada de sase luni.
Cercetarea, publicata in Jurnalul de sanatate reproductiva si endocrinologie, a fost realizata pe cobai, iar tehnica urmeaza sa fie imbunatatita, in prezent fiind demarate studii clinice pentru acest nou contraceptiv masculin.
Desi tehnica pare revolutionara, sunt specialisti care cred ca este nevoie de multi ani de cercetare. „Pare o ideea buna, dar terapia cu ultrasunete ar putea deteriora calitatea lichidului seminal, iar aceste efecte negative ar putea fi observate asupra viitorilor copii. In plus, un alt efect advers al acestei proceduri il poate reprezenta reducerea cantitatii de spermatozoizi fertili”, spune dr. Allan Pacey, de la University of Sheffield.