UE mai aproape de noi! Consiliul Uniunii Europene a susținut eliminarea vizelor pentru moldoveni

ue2

Astăzi, 14 martie, Consiliul Uniunii Europene a susținut eliminarea vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova! Această decizie încheie faza deliberativă a procedurii privind liberalizarea regimului de vize.

Ședința de astăzi a Consiliului UE, susținută în formatul miniștrilor pentru Transport ai statelor membre ale UE a fost încă un pas pentru realizarea drumului european. Consiliul a susținut propunerea Comisiei Europene de a anula vizele pentru călătoriile de scurtă durată în spațiul Shengen. Decizia va fi valabilă pentru cetățenii Republicii Moldova, deținători ai pașaportului biometric.

Finalizarea procedurilor de aprobare a deciziei va fi la nivelul Președinților Consiliului UE și Parlamentului European, după care Regulamentul UE 539/2001 votat prin co-decizie va fi publicat în Monitorul Oficial al UE, iar intrarea în vigoare a acestuia va fi la 20 de zile după publicare.

„Se încheie faza deliberativă a procedurii. După finalizarea procedurii aprobării deciziei prin semnarea acestora şi a regulamentului corespunzător va fi trimis spre publicare în jurnalul Uniunii Europne. Ne aşteptăm să intre în vigoare cel târziu pe 25 mai. Cetăţenii trebuie să aibă un paşaport biometric moldovenesc”, a declarat ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Natalia Gherman.

Astfel, spre sfârșitul lunii mai moldovenii vor putea călători liber în spațiul Shengen fără a avea nevoie de vize!

      Articole recomandate