Turnul Eiffel împlineşte astăzi 123 de ani

Este mândria Parisului. Peste 6 milioane de vizitatori primeşte anual acest grandios monument. Dacă ajungi în Franţa şi n-ai vizitat Turnul Eiffel degeaba ai fost. Este ca şi atunci când un turist vine în România şi nu vizitează Palatul Parlamentului.

Turnul Eiffel structura cărui a fost construită între anii 1887-1889 și a fost construit din 18.038 module de fier. Pe fiecare piesă de metal ce compune turnul Eiffel scrie „Made în Reşiţa” – România. Mai are în compoziţie oţel de la furnalul din Govăşdia, localitatea Ghelar din judeţul Hunedoara.

A fost nevoie de 2,5 milioane de nituri pentru a îmbina aceste module. Acest proces a durat peste 26 de luni. Turnul are 300 de metri înălţime şi creşte la 320 de metri dacă includem antena radio plasată în vârf. Greutatea Turnului Eiffel este de 7.300 de tone în sine şi creşte la 10.100 de tone dacă includem fundaţia din beton. În turn sunt incluse trei platforme care se găsesc la 57 de metri, la 115 şi la 274.

Accesul publicului la primul și al doilea nivel se poate face atât pe scări, cât și cu liftul, în schimb accesul la ultimul nivel se face exclusiv cu liftul. Pe data de 31 martie 1889, la Paris, a fost inaugurat faimosul Turn Eiffel, simbolul cel mai reprezentativ al Europei, într-o ceremonie organizată de Gustave Eiffel, cel care a proiectat construcţia din oţel. Fastuosul monument împlineşte azi venerabila vârstă de 123 de ani şi se pregăteşte de sărbătoare.

 

      Articole recomandate