Turcia fierbe! Fenomenul Occupy Gezi: mişcarea virtuală a acaparat străzile din Istanbul

1

Mişcarea „Occupuy Gezi” capătă tot mai mult avânt pe măsură ce tensiunea din Istanbul alimentează protestele şi ciocnirile dintre cetăţenii turci şi forţele guvernamentale. Departe a fi soluţionate, problemele care frământă societatea civilă din Turcia sunt strigate cu furie din mijlocul străzilor devastate de violenţele recente şi de gunoaiele rămase în urmă.

Potrivit adevarul.ro, pe pagina oficială a mişcării, www.occupygezi.com, este postat un mesaj de atenţionare, prin intermediul căruia turcii fac apel la solidaritatea comunităţilor internaţionale pentru a răspândi informaţiile şi dovezile despre abuzul poliţiei, ale politicienilor, ale marilor afacerişti din ţară.

Aceştia au antrenat o serie de evenimente regretabile care au dus la proteste violente, moartea unei persoane, sute de răniţi şi de arestări. Pe Twitter, unde hashtag-ul #occupygezi este printre cele mai populare, sau prin intermediul paginii Tumblr, cetăţeni obişnuiţi şi participanţi la proteste au postat fotografii şi au lăsat mărturii despre evenimentele din Istanbul.

Pe Facebook, au fost anunţate noi proteste în zilele următoare şi în alte oraşe, precum Ankara, Izmir, Adana şi Bursa. Adevăratele victime ale acestor incidente sunt civilii turci, care s-au unit pentru a-şi apăra drepturile, deşi autorităţile au abuzat de putere şi au ţintit chiar protestatarii paşnici, iar presa din ţară, controlată de stat sau aservită politic, refuză să mediatizeze evenimentele. Ultima speranţă rămâne unitatea din interiorul comunităţii, susţinută de solidaritatea ţărilor prietene.

Imagini preluate de pe occupygezipics.tumblr.com

646x404

Dovezi ale folosirii nejustificte de forţă de către poliţiştii turci

646x404 (1)

646x404 (2)

Străzile din Istanbul, devenite câmpul deschis al luptelor dintre protestatri şi forţele de ordine

646x404 (3)

646x404 (4)

Protestarii se ajută pentru a se proteja de gazul lacrimogen. Au existat înformaţii potrivit cărora unii poliţişti au oferit măşti de gaz demonstratarilor, arătându-şi susţinerea pentru măşcările de stradă.

646x404 (5)

646x404 (6)

Un tânăr şi-a cerut în căsătorie aleasa inimii, în mijlocul străzii frământate de violenţe

646x404 (7)

O femeie arată un gest de bunătate jandarmilor şi le oferă mâncare. O altă femeie se plimbă pe străzile din Istanbul pentru a oferi în mod voluntar hrană protestatarilor.

646x404 (8)

Urme lăsate de lupte dintre protestari şi poliţişti şi de trecerea masei de oameni

646x404 (9)

Dovadă de solidaritate faţă de poporul turc

646x404 (10)

Prim-ministrul Regep Taiyyp Erdogan continuă să promoveze proiecte de dezvoltare a Pieţei Taksim, deşi mai mulţi arhitecţi, membri ai opoziţiei, academicieni şi urbanişti se opun planului, spunând că nu au fost consultate grupurile civice şi că va fi distrus unul dintre puţinele spaţii verzi din Istanbul.

Premierul mai are în vedere proiecte de miliarde de dolari, precum un canal navigabil, o moschee uriaşă şi un al treilea aeroport care urmează să fie construit în Istanbul, proiectat să fie unul dintre cele mai mari din lume.

      Articole recomandate