Tranzacțiile cu numerar, pe cale de dispariție?

card

După ce au avut nevoie de sute sau chiar mii de ani ca să inventeze un mijloc bănesc palpabil pentru a înlocui schimbul în natură, oamenii încep să se gândescă din nou că poate ar fi mai bine fără cash.

Cel puțin aceasta este convingerea guvernului israelian de la Tel Aviv, care a autorizat o comisie specială, cu rolul de a identifica posibilitățile de înlăturare completă a tranzacțiilor cu numerar la nivelul economiei naționale.

Este vorba despre o inițiativă extrem de interesantă, în contextul în care, aplicarea unei astfel de măsuri în Israel, ar putea influența politica monetară a celorlalte țări din regiune sau chiar a statelor aflate la distanțe mai mari, dar ale căror interese ar dicta copierea unui astfel de sistem la nivel intern.

În eventualitatea în care eforturile comisiei vor cunoaște o evolție pozitivă, Israelul ar putea deveni curând, prima țară din lume care elimină numerarul, rezumându-se la tranzacții electronice.

Pe de o parte, acestea din urmă sunt simplu de monitorizat de autorități, în vederea aplicării corecte a taxelor și impozitelor corespunzătoare, dar pe de altă parte, populația ar putea da startul unei goane fără precedent după monede străine, cu ajutorul cărora ar crea o rețea „la negru”, unde cash-ul în sine ar cunoaște de fapt un flux chiar mai intens și mai dinamic decât cel inițial, al monedei locale.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate