Transplanturile în spitalele moldovenești – infuzie de fonduri UE

Transplanturile de tesuturi si organe, efectuate in clinicile din tara noastra, se bucura de o atentie deosebita din partea Uniunii Europene, care va finanta un proiect important in acest context.

Este vorba despre o infuzie de fonduri, totalizand 1,2 milioane de euro, gratie carora, Republica Moldova, a fost inclusa intr-un program de parteneriat in domeniul sanatatii, cu o durata de doi ani, alaturi de specialistii din Franta si Spania.

Proiectul a fost intitulat „Consolidarea Agentiei de Transplant din Moldova si asistenta in armonizarea legislativa in materie de calitate si siguranta a substantelor de origine umana” si are drept obiectiv sporirea gradului de siguranta asociat interventiilor de transplant de tesuturi si organe, dar si imbunatatirea cadrului legal national corelat.

Una din prioritatile acestui proiect este constientizarea importantei transplantului de organe si elaborarea unui mecanism similar celui din Uniunea Europeana, gratie caruia, persoanele sanatoase sa-si poata exprima acordul cu privire la prelevarea propriilor organe, in cazul mortii subite”, a declarat ministrul sanatatii, Andrei Usatai, potrivit IPN.

Proiectul nu urmareste insa sporirea numarului de interventii chirurgicale de acest tip efectuate in tara noastra, ci imbunatatirea considerabila a calitatii transplanturilor, a tinut sa specifice Usatai.

In cursul anului 2014, in Republica Moldova, sunt programate numai 20 de interventii de transplant de rinichi si 10 transplanturi de ficat, precizeaza sursa.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate