Topul superstițiilor în rîndul moldovenilor: nu mă mătura că nu o să cresc. Și mă tem de 13, vineri

1

Moldovenii, ca și toți ceilalți locuitori ai Planetei, își au obiceiurile lor. Anumite deprinderi, ritualuri, tradiții rămase de la bătrîni. Inclusiv și superstiții. Fără ele o zi din viața unui moldovean nu este zi. Fie că ești acasă, în oraș, la serviciu, la ore, la cinema, în mijlocul drumului sau faci mîncare, superstiții apar cît duiumul. Și întotdeauna prind. Pentru că superstițiile sunt legate de orice.

Indiferent dacă este luni sau duminică, zi sau noapte, superstițiile rămîn la modă. Totuși care sunt cele mai actuale, vedeți mai jos:

1. Moldovenii nu se întorc niciodată din drum. Indiferent ce s-ar întîmpla. Pentru că dacă te întorci din drum nu îți merge. Iar să nu le meargă moldovenilor e culmea.

2. Pisica care îți trece pe dinainte aduce nenoroc. Da, și asta e superstiție în vogă. Moldovenii au găsit însă ac de cojoc și pentru asta: sau stupesc de 3 ori în stînga și în dreapta, sau își fac cruce de 3 ori, sau fac 3 paș înapoi. De la caz la caz.

3. Dacă scapi sare pe jos, aduce nenoroc. Sau ceartă. Se întîmplă asta  cel mai des la bucătărie sau la masă. De aceea moldovenii folosesc boluri speciale pentru sare. Să nu cadă un strop.

4. Superstiții legate de sărbători. Sunrt foarte actuale, mai ales pe la sate. De exemplu de sf. Foca moldovenii nu spală, nu calcă și nu gătesc. Că aduce nenoroc. Sau de sf. Ioan Botezătorul nu spală. Să nu aibă parte de inundații. Sau, cel mai des întîlnit în rîndul fetelor, de sf. Andrei domnișoarele au obiceiul să își ghicească ursitele. În noaptea cu pricina cică apar strogoii, iar fetele se ung cu usturoi să nu se ia de ele.

5. În ziua de luni nici un fel de împrumut. Moldovenii lunea nici nu împrumută, nici nu se împrumută. Nu achită facture, nu își pun cont pe telefon și nu merg la cumpărături. E semn că nu o să meargă toată săptămîna.

6. Superstiții legate de efectele naturii. Cică dacă curcubeul apare după ploaie dinspre partea stîngă, o să îți meargă. Sau dacă cucul îți cîntă din dreapta, la fel. Sau, mai des practicat la țară, dacă rîndunelele zboară prea jos, va fi ploaie. Superstiție care de fapt nu a dat greș niciodată.

7. Niciodată să nu pășești cu stîngul cînd ieși din casă. Moldovenii respect acest lucru cu strictețe. Nu îl respect cîn revin acasă, că oricum nu contează: acasă este.

8. Dacă te uiți la ceas la oră fixă, potrivită cu minutele, de exemplu: 13:13, atunci o să ai noroc toată ziua. E de bun augur pentru cei care poartă mai mult de 2 ceasuri, și îl mai au și pe cel de la telefon.

 9. Moldovenii nu stau în colțul mesei. Sau mai bine zis moldovencele încă nemărityate. Că de altfel nu se mai mărită. Cert e că de la atîta stat în colțul mesei rata căsătoriilor e în descreștere în țară.

10. Vineri, 13. Poate învechită ideea, dar încă mai crede în ea lumea. Ziua de vineri, 13,aduce nenoroc. La alții invers.

11. Te mănîncă nasul. La sigur îți este ciudă de ceva. Sau dacă strănuți cînd cineva discută de ceva, atunci are dreptate. Sau dacă te ard obrajii, la sigur cineva te vorbește. O fi un efect telepatic în toată treaba asta.

12. Cînd prima dată în anul respectiv moldovenii mănîncă vreun fruct, își pun vreo dorință. Iată de ce mulți cînd cumpărau zilele trecute de la Piața Centrală pepene verde, stăteau cu ochii închiși.

13. Dacă calcă pe un canal de capac de canalizare, moldovenii sar de 3 ori pe un picior și de 3 ori pe altul. Sau dacă merg pe zebră, unii preferă doar liniile albe. E cam haios uneori.

14. Cănd cos o haină cu care sunt îmbrăcați, moldovenii țin în gură un fir de ață. Cică să nu îi rîdă nimeni. Sau să nu îi deoache cineva.

15. Moldovenii nu stau în drumul la cel care mătură. Și dacă accidental cineva îi atinge cu mătura peste picioare, neapărat o calcă. Altfel nu vor crește.

Astfel, moldovenii au cu ce se mîndri la capitolul superstiții. Care mai de care mai haioase sau bazate pe anumite tradiții, acestea influențează zi de zi pe fiecare. Sau nu. În dependență de cît de mult cred în ele. Că mulți nu cred deloc. Alții prea mult. Așa sau altfel, rămîne la decizia fiecăruia să creadă sau nu. Principalul să nu le ea ca îndrumar de viață.

Dar voi, ce superstiții aveți?

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate