Topul celor mai vorbite limbi de pe glob

Limbajul este, poate, cea mai importantă funcție a omului pentru asigurarea integrării în societate. De la povestea biblică legată de Turnul Babel și până în ziua de azi de-a lungul istoriei, pe pământ au existat și există mii de limbi și dialecte, vorbite în mai mică sau mai mare măsură. În funcție de evoluția marilor imperii de-a lungul timpului și de cuceririle acestora, anumite limbi s-au răspândit în toată lumea, fiind folosite de un număr mare de vorbitori.

Este exemplul spaniolei, vorbită și în Americi, a arabei, care ajunsese să fie vorbită în Europa în perioada de glorie a civilizației arabe, sau a englezei, ce intră din ce în ce mai mult în majoritatea limbilor din Europa sau America.

Între francezi și englezi se dă o luptă crâncenă pentru supremație în ce privește limba. Francezii, cu naționalismul lor exagerat, nu folosesc engleza nici pentru a îndruma un turist rătăcit, deși poate o cunosc la perfecție.

Eforturile lor sunt, însă, în zadar. Limba engleză a depășit cu mult limba franceză la numărul de vorbitori în întreaga lume.

La cât de răspândită este, am fi tentați să credem că limba lui Shakespeare este cea mai vorbită pe glob. Ei bine, nu!

Iată mai jos clasamentul limbilor cu cei mai mulți vorbitori, realizat de listverse.com:

1. Mandarina – număr de vorbitori: peste un miliard

Nici nu avea cum să fie altfel, dialectul mandarin fiind vorbit în țara cu cei mai mulți locuitori, China. Și ca și când n-ar avea suficienți vorbitori, limba mandarină este utilizată și în țări ca Taiwan și Singapore. Dar, deși este cea mai răspândită limbă de pe pământ, nu este deloc ușor de învățat. Fiecare cuvânt poate fi pronunțat în patru feluri diferite, ceea ce pentru un începător se dovedește a fi extrem de dificil.

2. Engleza – număr de vorbitori: 508 milioane

Deși limba engleză nu are cei mai mulți vorbitori, este limba oficială în cele mai multe țări ale lumii. Se vorbește aproape oriunde în lume, din Noua Zeelandă, Australia și Statele Unite, până în Marea Britanie, Zimbabwe, Caraibe, Hong Kong, Africa de Sud sau Canada.

3. Hindustani – număr de vorbitori: 497 milioane

Este limba folosită cel mai mult în India și are o multitudine de dialecte, dintre care cel mai cunoscut este Hindi. Având în vedere că populația Indiei este pe punctul de a o depăși pe cea a Chinei în viitorul apropiat, Hindustani are toate șansele să devină cea mai populară limbă din lume. Din cauza faptului că India a fost mult timp sub ocupație engleză, limba a împrumutat și o multutidine de cuvinte din limba vorbită la Londra.

4. Spaniola – număr de vorbitori: 392 milioane

Pe lângă țările din America de Sud și America Centrală, spaniola se mai vorbește și în Cuba, Statele Unite și, evident, în Spania. În SUA există un interes special pentru spaniolă, în condițiile în care multe dintre cuvintele englezești provin din spaniola veche.

5. Rusa – număr de vorbitori: 277 milioane

Datorită multitudinii de state care au făcut parte din URSS, limba rusă este folosită în țări precum Belarus, Kazahstan, Ucraina, Moldova. Oricât ar părea de surprinzător, există și zone din Statele Unite în care se vorbește limba rusă.

6. Araba – număr de vorbitori: 246 milioane

Una dintre cele mai vechi limbi, care s-a păstrat de-a lungul secolelor, araba este vorbită în Orientul Mijlociu, în țări precum Arabia Saudită, Kuweit, Siria, Iordania, Liban sau Egipt. Și pentru că araba este limba în care este scris Coranul, milioane de musulmani din alte țări vorbesc, de asemenea, această limbă. Datorită faptului că este vorbită de atât de mulți oameni, araba a fost declarată, în 1974, a șasea limbă oficială a Națiunilor Unite.

7. Bengaleza – număr de vorbitori: 211 milioane

În Bangladesh, o țară cu mai mult de 120 milioane de locuitori, bengaleza este vorbită de toata lumea. Și pentru că Bangladesh se află lângă India, unde populația crește uimitor de repede, nu este de mirare că bengaleza este atât de răspândită.

8. Portugheza – număr de vorbitori: 191 milioane

Deși Portugalia este o țară mică, în secolul al 12-lea și-a câștigat independența de sub ocupația spaniolă, iar portugheza a fost răspândită în lume prin intermediul faimoșilor exploratori, ca Vasco da Gama sau prințul Henry Navigatorul. În prezent, portugheza este vorbită în Brazilia, Macau, Angola, Venezuela și Mozambic.

9. Indoneziana – număr de vorbitori: 159 milioane

Limba este vorbită în Malaezia și Indonezia și are o multitudine de dialecte, toate pornind de la aceeași rădăcină lingvistică, ceea ce o face a noua cea mai vorbită limbă din lume.

10. Franceza – număr de vorbitori: 129 milioane

Denumită și cea mai romantică limbă din lume, franceza este vorbită în numeroase țări, precum Belgia, Canada, Camerun și Haiti. Și, deși se află într-o continuă competiție cu engleza, se pare că, după cum arată cifrele, nu mai are nicio șansă să o depășească.

      Articole recomandate