Topul celor mai bune ţări în care să aduci pe lume un copil în 2013. Republica Moldova nu face parte din clasament

Din cele 80 poziţii din clasament Republica Moldova nu este prezentă pe nici o poziţie. Fapt ce spune ca viaţa în RM e mai grea ca în ţări precum Pakistan, Cuba, Kazakhstan, Siria sau Nigeria.

România ocupă locul 56 din 80, într-un top al ţărilor care oferă cele mai bune condiţii pentru întemeierea unui familii, după Ungaria (locul 46) şi Serbia (locul 54), dar în faţa Bulgariei (locul 61), informează The Economist.

Clasamentul a luat în calcul mai multe aspecte, printre care nivelul de satisfacţie al oamenilor în ceea ce priveşte nivelul de trai, veniturile populaţiei, rata infracţionalităţii, încrederea în instituţiile statului, sănătatea, situaţia economică, precum şi caracteristicile sociale şi culturale specifice fiecărei ţări.

De asemenea, în ceea ce priveşte venitul pe cap de locuitor, The Economist a avut în vedere previziunile economice pentru anul 2030, data aproximativă la care copiii născuţi în 2013 ar deveni persoane adulte.

Astfel, primele zece locuri al topului au fost ocupate de Elveţia, Australia, Norvegia, Suedia, Danemarca, Singapore, Noua Zeelandă, Olanda, Canada şi Hong Kong. SUA au coborât pe poziţia 16, faţă de locul 1 pe care îl ocupau în anul 1988. La egalitate de punctaj se află Germania, iar Nigeria este pe ultimul loc în clasament.

Economiile mici domină, astfel, primele zece poziţii din clasament. Chiar dacă jumătate dintre acestea sunt ţări europene, doar una face parte din zona euro (Olanda), precizează sursa citată.

Pe de altă parte, cele mai mari economii europene – Germania, Franţa şi Marea Britanie – nu ocupă neapărat locuri fruntaşe: poziţiile 16, 26, respectiv 27.

Totodată, în ciuda economiilor dinamice, niciuna dintre statele membre BRIC) nu adună un punctaj impresionant: Brazilia se află pe locul 37, Rusia – locul 72, India – 66, iar China – 49.

Lipsa Republicii Moldova din acest clasament poate fi motivata precum că am fost scapaţi din vedere, sau chiar nu ducem un nivel de trai decent ca sa putem fauri un viitor frumos copiilor noştri.

      Articole recomandate