Top10: Cele mai ciudate festivaluri din lume

Unele vin din negura timpului, altele au datează de mai puţin de o sută de ani. În unele cazuri manifestările sunt explicate prin legende străvechi, în altele ţin doar de fantezia localnicilor.

Festivalul noroiului se ţine în Coreea de Sud, la Boryeong. Codul vestimentar impune participanţilor o ţinută cât mai sumară: restul corpului va fi acoperit de noroiul ale cărui proprietăţi terapeutice sunt la mare preţ atât printre coreeni, cât şi printre vizitatori.

La  festivalul brânzei, rostogolitul roţii de caşcaval este principalul punct de atracţie. Bucăţilor de Double Glouchester, cântărind circa patru kilograme, li se dă drumul din vârful dealului. Participanţii pornesc după ele la vale, majoritatea rostogolindu-se şi ei pe panta abruptă. Cine ajunge primul obţine delicioasa porţie de brânză de calitate, faima ţinutului Glouchestershire.

Tot britanicii au inventat şi festivalul butoaielor de smoală, desfăşurat anual în Devon. După ce conţinutului i se dă foc, recipientele sunt purtate pe umeri prin noapte. Cum această tradiţie fost menţionată încă din 1688, explicaţia deja s-a pierdut. Este posibil ca la bază să stea un obicei păgân, combinat cu legendele ţesute în jurul unui personaj istoric, cât timp totul se întâmplă de Guy Fawkes Night, pe 5 noiembrie.

Tot în noiembrie, dar de data aceasta în Italia, are loc şi festivalul coarnelor. În localitatea Rocca Canterano, din apropierea Romei, cei celebraţi sunt „încornoraţii”. Termenul are origini în era romană, atunci când soldaţii soseau glorioşi din bătălie şi erau răsplătiţi cu perechi de coarne. Ajunşi însă acasă, aflau că nevestele îşi alinaseră dorul în braţele altcuiva. Cortegiul burlesc care străbate localitatea Rocca Canterano îl are în centru pe „cornuto dell’anno”, un titlu deloc râvnit.

Tot coarnele sunt laitmotivul altui festival, cel din Pamplona, Spania, care se ţine între 6 şi 14 iulie. Însă de data aceasta participanţii încearcă să se ferească de ele: curajoşii care participă la cursa de tauri se aleg deseori cu răni serioase. Nici nu e de mirare: să fugi printre cornute mahmur după paharele golite cu o noapte înainte nu este deloc un lucru simplu.

La scurt timp după aceea, în Spania are loc un alt festival bizar. Ba chiar morbid, deoarece „vedetele” manifestării – cei care au trişat moartea cel puţin o dată în viaţă – călătoresc pe străzile din Las Nieves, către biserica Santa Marta de Ribarteme, în sicrie. După un popas la cimitir, „pasagerii” aduc ofrande Sfintei Marta pentru că i-a protejat de pericole.

Un alt festival al ibericilor stârneşte la fel de multă mirare: El Colacho. Atestat încă din 1620, evenimentul ţinut în Castrillo de Murcia are în prim-plan salturile peste bebeluşi! Copiii cu vârste sub un an sunt puşi pe saltele în plină stradă, fiind săriţi de „diavoli”. Localnicii cred că în felul acesta micuţii sunt absolviţi de păcatul originar şi vor fi feriţi de boli şi de duhuri rele.

În Nejapa, El Salvador, are loc festivalul mingilor de foc. Împărţiţi în două echipe, participanţii aruncă unii către ceilalţi cu zdrenţe făcute ghem, cărora li se dă foc. La baza tradiţiei se pare că se află erupţia unui vulcan, eveniment celebrat anual de-atunci încolo.

Dacă spaniolii din Pamplona caută taurul în coarne, americanii sunt interesaţi de o altă parte a animalului – festivalul din Rock Creek Lodge, Montana, are în prim-plan testiculele, numite şi „caviarul cowboy-ului”. Delicatesa cu pricina se consumă fiartă, înăbuşită sau chiar crudă. Însă cei mai mulţi o preferă prăjită bine.

Şi în Japonia are loc un festival ciudat: Kanamara Matsuri. Cum are la bază o tradiţie legată de fertilitate, laitmotivul evenimentului este penisul. Iar acesta apare peste tot, în mii de variante, realizat din tot atâtea materiale. Aproape totul are forma organului genital masculin: lumânările, ba chiar şi mâncarea servită. Ca să nu mai vorbim de idolii purtaţi şi veneraţi cum se cuvine, despre care se crede că oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Există şi o legendă legată de numele obiceiului care are loc în templul Kanayama („Festivalul penisului de oţel”): o tânără i-a cerut unui fierar să-i confecţioneze un astfel de obiect pentru a învinge demonul care îi lăsa fără bărbăţie pe toţi cei care încercau să se culce cu ea.

      Articole recomandate