Top Universități din Moldova sau bătălia între giganții educației

moldova-universtitati

În curînd începe Admiterea studenților pentru anul 2013 la Universitățile din Republica Moldova. Un bun prilej pentru instituțiile superioare de a-și demonstra întîietatea în sistemul educațional modovenesc.

Mai ales că anul acesta selecția va fi dură, și deja în direcție inversă. Universitățile vor trebui să cedeze, să prezinte avantaje concrete și benefice, pentru ca un student să calce pragul unei sau alte facultăți.

În primul rînd, pentru că doar 58% dintre studenți au dat BAC-ul. Apoi, pentru că însuși raportul preț/calitate a devenit mult mai atent analizat de către tineri.

Universități sunt multe, adică ai de unde alege. Și topul acestora variază de la sezon la sezon. Totuși, numărul acestora rămîne constant peste ani. Vezi mai jos care e topul Universitățiulor din Moldova:

1. Universitatea de Stat din Moldova. 14 Facultaţi, 59 Catedre, 59 programe de licenţă, 73 programe de master, 66 programe de doctorat, peste 17 000 studenţi și 1 400 cadre didactice. Cu asta spui multe. E bătrînă deja, are peste 66 de ani. Și multe programe înternaționale, proiecte, domenii de cercetare, reviste și oportunități pentru tineri.

2. Academia de Studii Economice a Moldovei. Aici e locul unde sunt pe metrul pătrat contabili, businessmani, specialiști în finanțe, în relații economice internaționale sau economie generală. Plus sunt și Laboratoare specializate, Centre de cercetare economică, complex sportiv, departamente cu diferite destinații profesionale. Academia deține și o bază de odihnă.

3. Universitatea Liberă Internațională din Moldova. Gamă variată de Facultăți, și una și mai variată de specialități. Aici faci o pregătire bună în toate domeniile. Poți frecventa cursuri de limbi străine, participa la multele reuniuni, centre, studii de performanță. Are o legătură foarte puternică cu Universități de prestigiu de peste hotare. Aici poți și sport de calitate să faci. Deci merită toată atenția.

4. Universitatea Tehnică a Moldovei. Unica instituție de învățămînt superior tehnic. Timp de 48 de ani a pregătit  cca 66600 de inginer şi economişti. Sunt 10 facultăți pe profil. Adică tot ce este legat de inginerie, mecanică, geodezie, industrie grea și ușoară. În afară de aceasta, la UTM sunt afiliate 9 colegii cu profil tehnic. Aici sunt instruiți anual cca 13.000 de studenți. E cea mai bună variantă pentru cei care doresc să se specializeze în domeniu.

5. Universitatea de Medicină ”Nicolae Testemițanu” din Moldova. Toți viitorii medicii din Moldova. Stomatologie, pediatrie, medicină generală. În cadrul Universității activează 2 departamente, 63 catedre, 6 cursuri, 20 de laboratoare şi 2 centre ştiinţifice, 1000 de specialişti.  Întreţine relaţii de colaborare în domeniul formării cadrelor medicale şi farmaceutice, ştiinţei medicinale şi medicinii practice cu peste 30 de universităţi şi clinici din Franţa, Germania, Italia, Grecia, Olanda, Cehia, Slovacia, SUA, Israel, România, Rusia, Ucraina.

6. Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă. Una din cele mai bătrîne universități: 72 de ani. Aici învață cei care vor educa pe copiii noștri. Are la activ 8 facultăți bune. Cadre didadctice superioare  de excepție. Diferite centre specializate. Pe parcursul ultimilor ani de studii au fost stabilite relaţii de colaborare stiinţifică cu un șir de centre universitare de peste hotare: cu universităţile din București, Iași, Cluj-Napoca, Constanţa, Galaţi, Dusseldorf (Germania), Montana (SUA), Velico-Tirnova (Sofia), Ankara și cu alte universităţi din Anglia, Olanda, Rusia etc.

7. Universitatea Agrară de Stat din Moldova. E cea mai veche din Moldova: 80 de ani de activitate. Toți agronomii Moldovei au trecut pe aici. Și tot ce ține de agronomie, horticultură, economie, contabilitate, medicină veterinară, inginerie agrară şi transport auto găsești între pereții acestei Universități. Și înveți.

8. Academia de Muzică, Taetru și Arte Plastice. Succesoarea Conservatorului de Stat din Chişinău fondat în anul 1940. Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Republica Moldova pregăteşte specialişti în următoarele domenii: muzică, teatru, multimedia, arte plastice, design, culturologie. În prezent la Academie îşi fac studiile circa 1200 studenţi şi activează circa 400 cadre didactice. Avem viitor în Moldova alături de cultură. Deci este recomandată Academia.

9. Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Sport, pedagogie, kinetoterapie, protecție și pază. Aici și doar aici faci o pregătire excelentă în sport. Și devii un adevărat profesionist.

10. Academia de Poliție Ștefan cel Mare” a Republicii Moldova.  Aici poți da la facultăți precum Drept, Securitate și Ordine Publică, Centrul studii şi managment al calităţii. Polițiștii de azi au învățat la Academie, polițiștii de mîine vor învăța la Academie.

11. Universitatea de Stat Aleccu Russo din Bălți. Își începe activitatea în 1940. În prezent numără 8 facultăți de bază, departamente specializate, direcții de cercetare, și este una din cele mai mari din afara Chișinăului.

Cam astea sunt cele mai importante. Dar sunt și multe altele, inclusiv și cu caracter privat. Oricum, studenții au de unde alege. De aceea ar trebui să fie mult mai atenți atunci cînd aleg Universitatea la care merg să învețe, pentru că ea le poate decide soarta. Pentru că trebuie să aleagă după preferințe, și nu constrîngeri.

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate