Top 5 escroci celebri

Un escroc este o persoana care induce in eroare alte persoane, in general pentru castiguri financiare personale. In istoria recenta exista un numar de escroci care au uimit cu modul in care i-au pacalit  pe oameni. Aceasta este lista celor mai faimosi escroci din istoria recenta.

1. Frank Abagnale [Nascut: 1948]
Frank Abagnale este un fost falsificator de cecuri si impostor care in 5 ani – in anii 1960 a facut trafic de cecuri false in valoare de 2,5 milioane $ in 26 de tari. Recentul blockbuster „Prinde-ma daca poti” este bazat pe viata lui. Prima sa experienta in falsuri a fost in tinerete cand a folosit cardul Mobil al tatalui sau pentru a cumpara piese pentru masini pe care ulterior le-a vandut benzinariei la un pret mai mic. El nu a realizat ca tatal sau a fost cel care a suportat nota de plata iar atunci cand a fost confruntat cu fapta, mama sa l-a trimis vreme de 4 luni la o scoala de corectie.
Dupa ce s-a mutat la New York, Frank a supravietuit numai de pe urma inselatoriilor sale. Unul dintre cele mai faimoase trucuri ale sale a fost tiparirea propriului sau numar de cont pe foi de depozit false, iar atunci cand clientii bancii depuneau bani, acestia intrau direct in contul lui. La momentul la care banca a realizat ce se intamplase, Frank luase 40,000$ si fugise.
Timp de 2 ani, Abagnale a calatorit in jurul lumii gratuit in postura de pilot Pan Am. S-a folosit de respectul profesional al celorlalte companii aeronautice care ofera tranport gratuit pilotilor companiilor concurente pentru zboruri de ultim minut. Cand aproape a fost prins plecand dintr-un avion, acesta si-a schimbat personajul pozand ca doctor. El a lucrat ca supervizor medical timp de 11 luni fara a fi observat. Alte dati a lucrat ca avocat sau invatator.
In cele din urma a fost prins in Franta si a petrecut 6 luni in puscarie acolo. Apoi a fost extradat in Suedia si incarcerat pentru inca 6 luni. Dupa evadarea reusita in timpul calatoriei spre Statele Unite, a primit 12 ani de inchisoare. A scapat de acolo pozand ca un agent sub acoperire de la Biroul Penitenciarelor. Inca o data a fost prins la New York si trimis la inchisoare. Dupa numai 5 ani de sentinta, Guvernul Federal American i-a redat libertatea pentru ajutorul sau impotriva fraudatorilor si escrocilor.
In prezent conduce „Abagnale si Asociatii”, o firma de consultanta antifrauda financiara si este multimilionar.
2. Charles Ponzi [Nascut: 1882; Decedat: 1949]
Ponzi, un imigrant italian in Statele Unite, devine unul dintre cei mai faimosi escroci din istoria americana. In vreme ce nu multa lume cunoaste numele de Ponzi, schema Ponzi este extrem de cunoscuta si continua si in ziua de azi in mecanisme de facut bani repede pe internet. Prima aprte a vietii lui nu este bine cunoscuta deoarece era predispus sa inventeze povesti despre ea. Este cunoscut ca a petreccut o perioada scurta la Universitatea din Roma, dupa care s-a lasat, a plecat cu vaporul spre Bosoton cu 2,5$ in buzunar.
Primii ani in Statele Unite au fost dificili. A inceput sa lucreze la un restaurant, dar a fost repede concediat pe motiv ca masluia notele de plata ale clientilor. Urmatorul loc de munca a fost intr-o banca din Canada care deservea imigrantii italiani. Cunostintele sale de matematica l-au ajutat sa se descurce foarte bine acolo. Din nefericire s-a aflat ca proprietarul bancii fura bani din conturile deschise recent pentru a plati dobanzi si investitii proaste. Proprietarul bancii a fugit in cele din urma in Mexic si Ponzi a ramas fara serviciu. Dupa ce a scris un cec fals si a petrecut un numar de ani in puscarie, Ponzi era determinat sa ajunga bogat cu orice pret.
Dupa ce s-a obisnuit cu viata in libertate, a descoperit cupoane postale de retur printr-o scrisoare primita de el din afara tarii. A realizat ca putea cumpara copoane straine la un pret minuscul (datorita preturilor fixate dupa razboi) si apoi sa le vandat in USA cu un profit de 400%. Aceasta era o forma de arbitraj si era legala. Ponzi a inceput sa se imprumute de bani de la prieteni si cunostinte, promitandu-le un profit intre 50-100% in 90 de zile. Si-a infiintat propria firma „The Security xchange Company” pentru a promova aceasta schema.
Vorba despre acesta investitie s-a raspandit repede si in scurt timp Ponzi traia intr-o vila luxoasa. Banii ii veneau cu o viteza fantastica, dar o analiza financiara atenta a aratat ca de fapt el nu facea bani ci ii pierdea rapid. Pentru fiecare dolar luat intra mai adanc in datorii. Si cum banii curgeau in continuu, Ponzi se indrepta rapid spre colaps.
Curand oamenii au devenit suspiciosi si presa a publicat niste articole negative despre el. Inevitabil oamenii au inceput sa-si ceara banii. La scurt timp, agentii federali au facut un raid la biroul lui si i l-au inchis. Nu au fost gasite timbrele si toti cei care au investit cu Ponzi au pierdut fiecare cent. Este posibil ca paguba sa fi fost de 10 milioane de dolari. Ponzi a pledat vinovat la acuzatie de evaziune postala si a fost trimis la puscarie. Dupa o evadare a fost prins si trimis inapoi pentru a-si completa sentinta. In cele din urma a fost deportat inapoi in Italia si a murit in saracie in anul 1949.
3. Joseph Weil [Nascut: 1877; Decedat: 1975]
Joseph „Copilul Galben” Weil a fost unul dintre cei mai faimosi escroci ai epocii sale. De-a lungul carierei sale se credea ca ar fi furat peste 8 milioane de dolari. La primul sau loc de munca ca si colector de taxe, a realizat faptul ca colegii lui colectau datoriile, dar pastrau o parte din bani pentru ei. Weil a pornit o afacere de protectie, oferind sa nu-i reclame in schimbul unui procent din incasarile lor.
De asemenea folosea afaceri cu petrol false, femei, curse aranjate, si o lista interminabile de trucuri pentru a fura de la un public pe zi ce trece mai credul. Isi putea schimba identitatea zilnic pentru a-si atinge scopurile: o zi era Dr. Henri Reuel, un important geolog care a calatorit in toata lumea si spunea tuturor ca este reprezentatul unei mari firme de petrol in timp ce ii lasa fara bani „investind in combustibil”. A doua zi era directorul „Elysium Development Company”, promitand terenuri inocentilor in timp ce ii jefuia cu onorarii abstracte. Sau era un chimist prin excelenta, care descoperise cum sa copieze bancnote de dolari; promitea sa mareasca averile, multiplica bancnotele si disparea cu banii inainte sa apara politia.
In autobiografia sa, Weil scrie:
„Dorinta de a luat ceva pe nimic a fost foarte costisitoare pentru unii oameni care au avut afaceri cu mine sau cu alti escroci.” El mai scrie: ”dar am descoperit ca afacerea asta merge. Omul simplu, in estimarile mele, este 99% animal si 1% uman. Cele 99% de animal nu cauzeaza probleme, dar acel 1% creeaza toate problemele. Cand oamenii vor invata, desi ma indoiesc, ca nu pot castiga ceva din nimic, infractionalitatea se va diminua si vom trai cu totii intr-o mare armonie”.
4. Victor Lustig [Nascut: 1890; Decedat: 1947]
Victor Lustig a fost cunoscut ca „omul care a vandut turnul Eiffel”. El s-a nascut in Bohemia dar mai tarziu s-a mutat la Paris unde a putut sa escrocheze oameni in frecventele sale drumuri dintre Paris si New York. Prima lui escrocherie a fost sa le arate oamenilor un aparat care putea printa bancnote de 100$. El spunea oamenilor ca singura problema era ca nu poate printa decat cate o bancnota la 6 ore. Multi oameni i-au dat o gramada de bani (de obicei peste 30,000$). De fapt, aparatul continea 2 bancnote reale de 100 $ si odata ce se terminau, masina scotea bancnote albe. Pana ce cumparatorii descopereau asta, Lustig disparea cu banii lor.
In 1925, in timp ce Franta isi revenea dupa razboi, intretinerea turnului Eiffel era extrem de costisitoare pentru orasul Paris. Cand Lustig a citit despre asta in ziar, i-a venit o idee minunata. Dupa ce a falsificat acte guvernamentale, a invitat 6 vanzatori de fiare vechi la o intalnire secreta la un hotel. El le-a explicat ca Parisul nu poate sa-si permita sa intretina turnul si ca va fi vandul la fier vechi. Le-a mai spus ca motivul intalnirii lor in secret este acela ca este posibil ca publicul sa fie suparat la auzul vestii ca turnul va fi mutat.
Desi nu pare plauzibil, la momentul in care turnul a fost construit el era menit sa fie temporar si asta s-a intamplat la 18 ani dupa data originala de daramare a turnului. Lustig a luat vanzatorii cu limuzina la un tur al turnului. Unul dintre vanzatori, Andre Poisson era cert ca povestea este reala si i-a dat banii. Cand a realizat ca a fost pacalit, i-a fost prea rusine ca mearga la politie si Lustig a fugit cu banii. O luna mai tarziu, el s-a intors la Paris sa incerce iar escrocheria. De data aceasta a fost raportat la politie, dar Lustig a reusit sa scape.
La un anumit punct Lustig l-a convins pe Al Capone sa investeasca cu el 50,000$. A pus banii intr-un seif si dupa 2 luni s-a intors cu el, spunand ca afacerea a picat. Impresionat de onestitatea lui, Capone i-a dat 5,000$ pentru efortul depus. In 1934, Lustig a fost gasit vinovat de falsuri. El a pledat vinovat si a fost trimis 20 de ani pe Alcatraz. In 1947 a murit de pneomonie intr-o puscarie din Springfield, Missouri.
5. George Parker [Nascut: 1870; Decedat: 1936]
Parker a fost unul dintre cei mai curajosi escroci din istoria americana. El a facut bani vanzand obiective turistice din New York turistilor. Obiectul sau preferat de vandut era podul Brooklyn, pe care l-a comercializat de 2 ori pe saptamana timp de multi ani. Isi convingea clientii ca pot face o avere controland caile de acces din oras. De multe ori politia a trebuit sa ridice de pe pod cumparatori naivi care incercau sa puna bariere si taxe.
Alte obiective vandute au fost Madison Square Garden (cea originala), Muzeul Metropolitan de Arta, Mormantul lui Grant si Statuia Libertatii. George avea multe metode de a face vanzarile. Cand vindea mormantul lui Grant, poza ca nepotul generalului. Avea chiar un birou fals unde facea „tranzactiile”. Avea un numar impresionant de documente care dovedeau ca el este detinatorul legal al fiecarei proprietati pe care o vindea.
Parker a fost acuzat de 3 ori de frauda. Dupa cea de-a treia acuzare, pe 17 decembrie 1928, a primit o sentinta pe viata la puscaria Sing Sing. Si-a petrecut ultimii 8 ani din viata in spatele gratiilor. Era popular printre gardienii si prizonierii care ascultau cu placere aventurile sale. George este amintit ca unul dintre cei mai de succces escroci din istoria Statelor Unite, la fel ca si unul dintre cei mai talentati farsori ai istoriei. Afacerile lui au trecut in cultura populara, dand nastere la expresii ca „ si daca tu crezi asta, am un pod pe care vreau sa ti-l vand”, un mod uzual de a spune ca cineva e credul.

      Articole recomandate