Top 20 de lucruri, pe care le-a omorît internetul

internet-familie

În luna mai curent, reporterii de la ziarul britanic The Telegraph au publicat o listă cu cele mai importante lucruri pe care în ultimii ani le-a omorît Internetul. Lista este impresionantă, ținînd cont de faptul că aceste lucruri de fapt ne asigură existența, sau ne fac viața mai frumoasă. Din cele 50 de lucruri, noi am selectat doar 20.

Care sunt aceste lucruri vezi mai jos:

  1.  Punctualitatea. Veniți la întîlnire la timp? De ce, doar aveți posibilitatea să trimiteți un mesaj că veți intîrzia.
  2. Scrisorile de hîrtie. Nimeni nu mai scrie scrisori. Poșta electronică prevalează, chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale Moldovei. Astăzi pînă și mătușa Ileana are celular. Poștașii ar trebui să meargă la pensie.
  3. Timpul liber. Timpul liber a devenit sinonimul timpului petrecut pe Internet. Ce faci în timpul liber? Intri pe Facebook. Dar cînd ești în vacanță? Tot intri pe Facebook.
  4. Ceasurile. Acum, ceasuri au doar cei care vor să se laude că le au. Adică dacă ai vreun ceas elvețian, neapărat îl pui pe mînă. În rest, calculatorul, telefonul mobil și multe alte dipozitive.
  5. Memoria bună. Să memorezi date mai ceva ca specialiștii NASA deja nu prea are mare importanță, din moment ce există Wikipedia. Dacă stai un minut în fața calculatorului știi mult mai multe despre neutroni și formule întortocheate decît un specialist adevărat.
  6. Bîrfele. Bîrfele nu mai sunt la modă. Chiar și băbuțele nu mai bîrfesc. Acum există site-uri speciale unde se bîrfește contemporan.

 1. Enciclopediile. Poate doar enciclopediile pentru copii mai sunt folosite. Restul și-au pierdut din valoare.
 2. Vizionarea în comun a emisiunilor. Serialele cu Santa Barbara sunt demodate. Chiar și ‘’Tînăr și Neliniștit’’ nu mai este deja nici tînăr, nici îndrăgostit. Pentru că pe internet poți urmări tot ce dorești și cînd dorești.
 3. Cozile la casele de pariuri în timpul unor competiții importante. Dacă vrei să faci un pariu, de exemplu, la partida Dacia-Zimbru de duminică, este suficient să intri pe un site de pariuri. Și gata, devii suporter.
 4.  Albumele de familie. Facebook și Instagram sunt cele mai bune albume de familie. Iar dacă vrei să le vadă și prietenul din Africa Ecuatorială, no problem.
 5.  Agendele de telefon. Google le-a înlocuit demult. Motoarele sale de căutare îți oferă orice număr de telefon.
 6.  Emoțiile înainte de întîlnirea cu absolvenții. Nu mai sunt acele pregătiri, acea euforie înainte de întîlnirea cu absolvenți. 5 minute de discuțuie pe net, și totul s-a decis.
 7.  Cunoștinte geografice. GPS-ul din telefoanele performante este cel mai bun mijloc să afli traseul de la A la Z.
 8.  Limbile străine necunscute. Sunt o mulțime de site-uri care îți traduc texte din orice limbă. Chiar și din acelea pe care nu credeai că aparțin vreunei limbi.
 9.  Jocurile. Astăzi Internetul este cea mai bogată sursă de jocuri. S-a uitat practic să te joci de-a ascunselea sau să bați mingea.
 10.  Concentrarea. Internetul a distrus concentrarea oamenilor. Pentru că știu că totul este pe net.
 11.  Știrile întîrziate de la meciurile de fotbal. O bună soluție pentru cei care sunt la momentul meciului la serviciu. Totuși nu compari un meci live cu imaginile de pe net.
 12.  Cumpărarea revistei pentru adulți. Gata, un adolescent liber poate să își ia orice revistă online de acest gen fără să mai roșească în fața tejghelei. Deh, progresăm.
 13.  Micul dejun, prînzul și cina. E așa de înteresant să mănînci un hamburger și să citești ceva captivant pe net. Doar că asta deja înseamnă să mănînci în fugă.
 14.  Ascultarea unui album muzical pînă la capăt. Cu internetul nu o să o faci niciodată, pentru că avem prea multe lucruri puse la dispoziție.

Astea sunt lucrurile care nu vor mai fi niciodată ca înainte. Eu aș mai adăuga unul: Internetul a omorît dorința noastră de a  avea o viață normală. Totuși, acest lucru depinde de fiecare în parte.

OnlineVitali Cipileaga

   Articole recomandate