Pe lângă marele premiu de la loterie, un proces împotriva unei companii sau persoane pline de bani reprezintă pentru unii cetăţeni metoda de a se îmbogăţi peste noapte. Cu această perspectivă în faţă, respectivii cetăţeni uită, uneori, de simţul ridicolului. Iată mai jos un top 15 al celor mai răsunătoare astfel de procese.
15. Degetul din sos
În anul 2005, americanca Anna Ayala întorcea pe dos stomacurile unei naţiuni întregi, după ce anunţa că a găsit un deget de om în sosul chili cumpărat de la compania Wendy’s. Până ca procesul să înceapă, firma producătoare de sos a pierdut milioane de dolari, vânzările scăzând simţitor. Totul până când excrocheria lui Anna Ayala şi a soţului său, Jaime Plascencia, a ieşit la iveală. Degetul aparţinea unui prieten de familie, care avusese recent un accident nefericit. Cei doi au ţinut degetul în congelator, introducându-l în sos pentru a putea începe procesul. Cuplul a intrat în puşcărie pentru fraudă, un an mai târziu.
14. Consumul de bere nu garantează succesul la femei…
În 1991, americanul Richard Overton, amărât că nu are succes la femei, a dat în judecată producătorul de bere Budwieser. Overton a susţinut că a consumat cantităţi mari din această bere pentru că reclama TV a produsului arăta bărbaţi care consumau această marcă înconjuraţi mereu de femei atrăgătoare. Americanul nu a avut însă parte de acelaşi tratament din partea sexului frumos, motiv pentru care a dat compania în judecată pentru reclamă mincinoasă, cerând compensaţii de 100.000 de dolari. Judecătorul nu a fost însă sensibil la drama bărbatului…
13. Varianta umană a lui Dumnezeu dă în judecată magicienii…
Potrivit propriilor afirmaţii, americanul Christopher Roller deţine puteri dumnezeieşti, este nemuritor şi poate face sex cu oricine doreşte prin şiretlicul proiecţiei astrale. Roller are şi puterea profeţiilor, afirmând că se va face un film despre el, rolul lui urmând să fie interpretat de Tom Hanks. În 2005, însă, Roller s-a enervat când a aflat că magicianul David Blane i-ar fi furat din puteri (nu a divulgat procedeul), motiv pentru care l-a dat în judecată pentru 50 de milioane de dolari. După ce cazul a fost respins, a încercat acelaşi lucru şi cu David Copperfield. Tot fără succes…
12. O femeie a dat în judecată un mort nepoliticos
În 2008, americanca Gayane Zokhrabov a avut ghinionul de a sta pe un peron alături de un tânăr care a fost lovit de tren. Bucăţi din tânărul respectiv, care a decedat în urma accidentului, au lovit-o şi pe Zokhrabov, care nu a suportat această ofensă şi a cerut compensaţii de la victimă, în tribunal. Judecătorul a considerat, însă, că mortul nu poate fi acuzat de nimic, dat fiind că nu putea estima unde vor zbura bucăţile corpului său…
11. Caz câştigat! O soţie a plătit compensaţii soţului pentru că era prea urâtă!
Liniştea căminului chinezului Jian Feng a fost tulburată atunci când primul născut al familiei s-a dovedit a fi din cale afară de urât. Considerând că a fost înşelat de soţie cu un amant mai slut, acesta a cerut explicaţii, doar pentru a afla un adevăr şi mai neplăcut – soţia sa, acum o frumuseţe, trecuse prin nenumărate operaţii estetice, varianta originală fiind la fel de urâtă ca progenitura. Trădat în sentimentele cele mai pure, Feng a intentat divorţ şi a obţinut compensaţii echivalând cu 120.000 de dolari de la soţia acuzată de excrocherie.
10. O pereche de nădragi cu valoarea sentimentală de 67 de milioane de dolari…
În 2007, americanul Roy Pearson, supărat că o firmă de curăţătorie i-a pierdut perechea preferată de pantaloni, a intentat proces cerând compensaţii de 67 de milioane de dolari! Conştient apoi că a sărit puţin calul, Pearson a dat dovadă că este totuşi un om raţional, micşorându-şi pretenţiile la doar 54 de milioane de dolari. Bărbatul a apucat să dea şi o mărturie emoţionantă în faţa instanţei, în care a afirmat că pierderea pantalonilor l-a afectat nespus de mult. Firma de curăţătorie a contracarat însă cu o lovitură decisivă – pantalonii bărbatului au fost găsiţi şi returnaţi. Judecătorul a anulat procesul, chiar dacă Pearson susţine că pantalonii primiţi erau falşi!
9. Tinereţea este o stare de spirit…
Concediat de la orchestra baletului din New York după 25 de ani de muncă, ajuns acum la 60 de ani, violonistul Martin Stoner a găsit oportunitatea ideală de a face bani – un concurs de vioară cu premiul cel mare de 75.000 de dolari. Singurul inconvenient – concursul era pentru tineret (”Concertul Tinerilor Artişti”). Când Martin Stoner nu a fost lăsat să se înscrie, acesta a dat în judecată organizatorii, invocând discriminarea pe bază de vârstă. Partea cea mai bună abia urmează. Judecătorul, un june de 88 de ani, a respins procesul, afirmând că documentaţia este prost întocmită. Martin Stoner a cerut apoi revocarea acestuia, pe motiv că este prea bătrân…
8. Ostatici lipsiţi de onoare…
Orice se poate spune despre americanul Jesse Dimmick, de exemplu că ar fi un criminal şi un spărgător de case, dar nu şi că nu este om de cuvânt. Aşadar, pe când Dimmick, care tocmai ucisese un om, fugea de poliţie, acesta a intrat în casa unui cuplu de tineri, i-a ameninţat cu arma şi le-a zis că, dacă îl ascund de poliţie, le va da o anumită sumă de bani. Cuplul ameninţat cu pistolul a dat asigurări că aşa se vor petrece lucrurile, însă şi-au rupt promisiunea imediat după ce ucigaşul s-a ascuns, alertând poliţia. Mai mult, cei doi l-au dat în judecată pe Dimmick pentru violare de domiciliu şi provocare de traume psihice, cerând 75.000 de dolari despăgubiri. Lovit la portofel şi la onoare, Dimmick i-a dat la rândul său în judecată pe cei doi soţi, cerând compensaţii de 235.000 de dolari. Motivul – între el şi cuplu a existat un contract verbal, pe care cei doi l-au încălcat. Judecătorul nu a vrut însă să ia în seamă cererea lui Dimmick sau onoarea lui lezată.
7. A fost furată cu 80 de cenţi. A cerut compenaţii de cinci milioane…
O americancă şi-a considerat drepturile de consumatoare violate în asemenea fel, încât a decis să-şi caute dreptatea la tribunal. Povestea ei este următoarea: a mers la cumpărături, plătind cu bani gheaţă şi contravaloarea unui cupon. Apoi s-a întors să returneze un produs, doar pentru a afla că nu va primi înapoi decât contravaloarea acestuia minus suma folosită deja prin intermediul cuponului. Adică 80 de cenţi. Pentru o aşa jignire, femeia a cerut daune de cinci milioane de dolari.
6. Înduioşător… de stupid!
Fraţii Stephen şi Kathryn Miner, trecuţi acum de 20 de ani, şi-au dat mama în judecată afirmând că nu i-a iubit suficient de mult. Dovezile oferite în instanţă au fost de-a dreptul şocante, dezvăluind cruzimea inimaginabilă a mamei. Astfel, aceasta a refuzat să-i cumpere lui Kathrin o rochie de bal, iar pe tânărul Stephen l-a ameninţat în mod repetat că-l pârăşte la poliţie dacă nu-şi pune centura de siguranţă. Judecătorul a declarat procesul nul. Probabil era tată…
5. Un senator l-a dat în judecată pe Dumnezeu. Pentru o cauză nobilă…
În 2007, Dumnezeu a fost dat în judecată, la un tribunal din statul american Nebraska. Reclamantul nu era altul decât senatorul care preprezenta statul, Ernie Chambers. Acesta l-a acuzat pe Dumnezeu de ”activităţi dăunătoare şi ameninţări de natură teroristă”, invocând pasaje din Vechiul Testament. Chambers a dat apoi asigurări că nu este nebun şi că procesul are o cauză nobilă – lupta împotriva unui proiect de lege menit să limiteze procesele intentate de cetăţeni ca cei prezentaţi în acest articol…
4. Ai fiert prea tare cafeaua? Scoate milioanele!
La început a fost un episod din Seinfeld, apoi a venit şi cazul real. Americanca Stella Liebeck, care s-a ars după ce a ţinut o ceaşcă de cafea de la McDonalds între picioare, a dat în judecată compania, cerând despăgubiri de 2,7 milioane de dolari. McDonalds a refuzat să rezolve problema în afara tribunalului, astfel încât procesul a ajuns să fie decis de un juriu… Care a ţinut cu femeia! Judecătorul a decis însă că 2,7 milioane de dolari este o sumă prea mare de plătit pentru un asemenea caz. Ambele părţi au făcut recurs la decizie, cazul rezolvându-se, în cele din urmă, în afara tribunalului, contra unei sume care nu a fost făcută publică.
3. Şobolanul din Mountain Dew…
În acest caz niciuna dintre părţi nu s-a dovedit a fi prea înţeleaptă… Dar să prezentăm faptele. În 2009, americanul Ronald Ball a dat în judecată compania Pepsi, după ce a susţinut că a găsit un şobolan într-o cutie de Mountain Dew. Bărbatul a cerut 50.000 de dolari compensaţii, însă Pepsi a venit cu argumentul decisiv care să demonteze afirmaţia bărbatului: luându-se în calcul data la care bătutra a fost produsă şi data la care a fost consumată, rezultă o perioadă de timp în care orice şobolan ar fi fost dizolvat de ingredientele deliciosului suc… A doua zi, presa din întreaga lume îşi informa cititorii că Mountain Dew e atât de puternică, încât dizolvă şobolanii. Nu se ştie ce scădere în vânzări a provocat această ştire pentru Pepsi… Cazul cu Ronald Ball a fost rezolvat apoi în afara curţii.
2. Semănaţi cu un personaj celebru? Daţi-l în judecată!
Unii oameni se bucură când li se spune că seamănă cu un personaj celebru. Alţii suferă de ”stres emoţional”. Cum este şi cazul lui Alan Heckard, căruia i s-a zis toată viaţa că seamănă leit cu baschetbalistul Michael Jordan. Faptul că toată lumea îl asemâna cu celebrul sportiv l-a făcut pe Heckard să trăiască într-o continuă stare de nervi, motiv pentru care s-a decis să-i ceară baschetbalistului compensaţii în tribunal – un mizilic de 416 milioane de dolari… Heckard a dat în judecată şi producătorul de echipamente sportive Nike, pe motiv că a contribuit la celebritatea sportivului prin campanii de promovare. Sosia lui Jordan s-a calmat, într-un final, renunţând la proces.
1. Iepuraşul Duracell vs Facebook
Paul Ceglia nu are un proces mai bizar decât altele, însă merită puncte în plus pentru determinare. Ceglia susţine că în 2003 i-ar fi împrumutat bani lui Mark Zuckerberg pentru a dezvolta un proiect oarecare – Facebook! În schimb, Zuckerberg s-ar fi obligat să-i dea lui Ceglia 50% din acţiuni, plus 1% pentru fiecare zi de întârziere în implementarea proiectului. În total, susţine Ceglia, Zuckerberg i-ar datora 84% din acţiunile Facebook. Cazul americanului de origine italiană, care a mai fost găsit vinovat până acum şi de alte acte frauduloase, merge atât de prost încât a fost părăsit, până acum, de trei echipe de avocaţi, nu după ce l-au taxat împreună, cu mai bine de un milion de dolari. Paul Ceglia nu se lasă intimidat, însă. Procesul continuă…