Top 10 – Cele mai prestigioase universităţi din Europa

Cele mai vechi instituţii de învăţământ sunt în Europa, chiar dacă universităţile americane au venit din urmă puternic în ceea ce priveşte eficienţa. Personalităţi marcante ale istoriei moderne au absolvit faimoase instituţii europene, ceea ce a consolidat reputaţia acestor universităţi.

Cele mai importante universităţi din lume au fost atent analizate şi în 2012 de către specialiştii Times Higher Education. Aceştia au alcătuit un clasament, luând în calcul modalitatea de predare, perspectivele internaţionale, veniturile anuale, munca de cercetare, dar şi referinţele primite.

Instituţiile americane conduc acest clasament, în frunte fiind California Institute of Technology, Harvard şi Stanford. În schimb, clasamentul european este dominat de universităţile britanice.

10. London School of Economic, Marea Britanie

George Bernard Shaw, unul dintre fondatorii LSE în 1895, a fost primul dintre cei 16 laureaţi Nobel ai instituţiei, iar cel mai recent este Christopher Antoniou Pissarides (în 2010). Cu toate acestea, George Soros este printre cei mai faimoşi absolvenţi ai universităţii. În campusul central se vorbesc peste 100 de limbi străine, aici venind anual aproximativ 9.000 studenţi, îndrumaţi de circa 3.000 angajaţi. Taxa anuală pentru anul 2012/2013 va fi de 8.500 lire sterline.

9. École Polytechnique Fédérale de Lausanne, Elveţia

Educaţia, cercetarea şi tehnologia reprezintă bazele EPFL, astfel că studenţii au la dispoziţie peste 250 de laboratoare în incinta campusului ce se întinde pe mai mult de 55 hectare, pe malul lacului Geneva. În prezent, „parcul ştiinţific” (după cum este denumit de localnici) este împărţit în şapte şcoli şi institute de cercetare, fiind căminul a peste 7.000 studenţi, ghidaţi de 3.000 angajaţi. Taxa anuală pentru studenţi este de puţin peste 1.000 euro, dar poate creşte, în funcţie de studiile dorite.

8. Ludwig-Maximilians-Universität München, Germania

Aici şi-au tocit coatele unele dintre personalităţile marcante ale istoriei moderne: Richard Strauss, Marie Stopes, Erich Fromm, Konrad Adenauer sau Papa Benedict al XVI-lea. Fondată în 1472, cea mai importantă universitate din Munchen găzduieşte circa 44.000 studenţi, având la dispoziţie 150 de specializări. Taxa anuală este începe de la 1.000 euro.
7. University of Edinburgh, Marea Britanie

Universitatea din Edinburgh a fost fondată în 1582, fiind la acea vreme a patra instituţie de învăţământ superior din Scoţia, în timp ce Anglia avea numai două. În prezent, aici învaţă peste 24.000 studenţi, un număr de trei ori mai mare decât cel al angajaţilor. Taxa anuală pentru cetăţenii UE este de 1.820 lire sterline, iar cifra anuală de afaceri depăşeşte 400 milioane lire sterline. Edinburgh are şapte campusuri şi este căminul unei şcoli medicale conectate de Infirmeria Regală Edinburgh, proiect în care s-au investit peste 40 milioane lire sterline.

6. Karolinska Institute, Suedia

Karolinska este o universitate medicală de top pe plan global, membră a prestigioasei Ligi a Universităţilor Europene de Cercetare. În 2010, institutul a sărbătorit 200 ani de existenţă. Universitatea are două campusuri, în jur de 8.000 studenţi şi 2.300 angajaţi. şcolarizarea este gratuită pentru cetăţenii Uniunii Europene, particularitate rar întâlnită printre universităţile internaţionale de top.

5. University College London, Marea Britanie

Pentru a găsi cel mai scurt drum între două puncte din interiorul campusului, Centrul de Analiză Avansată Spaţială din cadrul UCL a proiectat un Routefinder portabil, invenţie ce este astăzi folosită de oameni din întreaga lume. Mai mult, UCL este prima universitate din Marea Britanie care a admis femei la cursuri. În zilele noastre, colegiul are circa 21.600 studenţi şi circa 8.000 angajaţi, iar taxa anuală pentru studenţii din UE este de 9.000 lire sterline.

4. ETH Zürich – Swiss Federal Institute of Technology Zürich, Elveţia

Cel mai cunoscut absolvent al Institutului este Albert Einstein, care şi-a luat diploma în 1901. Cu toate acestea, ETH Zürich nu este dedicat numai geniilor. Aici se poate înscrie orice cetăţean elveţian care a promovat examenul de absolvire a liceului. ETH Zürich a fost fondat în 1855, iar astăzi găzduieşte circa 15.000 studenţi, în cadrul a 16 facultăţi. Taxa anuală începe de la 1.000 euro, în funcţie de studiile dorite.

3. Imperial College London, Marea Britanie

Imperial are patru facultăţi: medicină, ştiinţe ale naturii, inginerie şi afaceri, punându-se un deosebit accent pe cercetare. Fondat în 1907 ca şi colegiu constitutiv al Universităţii din Londra, Imperial a devenit independent în 2007. Colegiul găzduieşte circa 1.200 şcolari şi 13.000 studenţi, iar taxa anuală va fi mai mult decât dublată începând de la toamnă, ajungând la 9.000 lire sterline.

2. Cambridge University, Marea Britanie

Universitatea Cambridge a fost fondată în 1209 de către studenţi de la Oxford, care renunţaseră din cauza unor dispute cu localnicii. Absolvenţii Cambridge au participat la progresul lumii moderne: Newton a descris Legea atracţiei universale şi a creat bazele mecanicii clasice, Rutherford a fost „părintele” fizicii nucleare, Darwin a formulat teoria evoluţionistă, Turing a fondat informatica modernă, Crick şi Watson au descifrat structura de dublă spirală a ADN-ului. Cambridge are peste 18.300 studenţi, circa 8.500 angajaţi, iar taxa anuală este în prezent de 3.375 lire sterline.

1. Oxford University, Marea Britanie

Numeroase personalităţi au studiat la Oxford: 26 de prim miniştri britanici, peste 30 de lideri mondiali, 20 de arhiepiscopi de Canterbury, dar şi artişti celebri, precum Hugh Grant sau Oscar Wilde. Oxford a inventat literalmente viaţa de student, în secolul XIII. Pe locul trei în clasamentul celor mai vechi universităţi din lume, Oxford oferă 12.000 de absolvenţi anual, reunind 38 de facultăţi. Taxa anuală se calculează în funcţie de mai multe criterii, printre care cetăţenie, venitul anual per gospodărie sau materiile studiate. Costurile pot începe de la 1.600 lire sterline/an şi pot depăşi 9.000 lire sterline.

      Articole recomandate