They are Moldova!

1. 72% dintre moldoveni spun că lucrurile în țara în care trăiesc merg într-o direcție greșită.
2. 45% dintre acești moldoveni au mare încredere în Vlad Filat. Dacă aduni și încrederea în Lupu sau Chirtoacă, atunci treci cu mult peste 50%.
3. 72% dintre moldoveni zic că se îneacă, dar în loc să încerce să iasă la suprafață, preferă să-și mai facă încă un nod la piatra legată de gât.

Bă, ce naiba, voi sunteți tâmpiți sau sinucigași? Sau ambele?

Acum câteva luni văzusem  un reportaj cu o mătușa, să-i zicem Vera. Mătușa Vera are vreo 65 de ani. Nu are prea mulți dinți în gură și trebuie să trăiască cu o pensie de 700 de lei. Mătușa Vera este fooooarte revoltată de actuala guvernare și se întreabă de ce ”n-o strânge mai repede Dumnezeu ca să scape odată de chinul acesta de viață”. Mătușa Vera are însă și talent. Ea a alcătuit un cântec de jale, dedicat actualei Puteri, prin care se plânge de greutățile vieții. Când însă Filat a fost în sat, mătușa Vera și-a dorit tare să-l pupe pe obraz, că-i băiat bun. Ba chiar și la zeamă din ultimul cocoș din coteț ar fi vrut să-l invite. Ei îi place de Filat, iar dacă Plahotniuc nu va veni la următoarele alegeri cu o sute de lei și un kil de macaroane, cu siguranță va vota ”Copacul”.

Mătușa Vera e femeie credincioasă, ea merge în fiecare duminică la biserică, dar și la marile sărbători. Preotul din sat e om bun, și a scos-o la proteste vara trecută, împotriva ”documentelor lui Satana”. Dar mătușa Vera nu va ieși niciodată la proteste din cauza că are o pensie de rahat, care nu-i ajunge nici măcar pentru mâncare, darămite să-și pune dinții pe care de 10 ani nu-i mai are.

Povești de felul ăsta găsești oriunde în această țară, cu moldoveni care mor de foame, care nu au ce mânca, care știu că Plahotniuc și Filat sunt hoți și bandiți, dar care acceptă în tăcere acest lucru. Ia vedeți ce hărmălaie se petrece într-un sat în care vine Filat în vizită. Îl întâlnesc cu pâine și sare (poate ultima pâine) și-l petrec cu lacrimi, iar începând cu a doua zi încep din nou să-și plângă de milă.

Țară de lași și mămăligari

Pe facebook, primesc multe mesaje din partea celor ce citesc postările mele, spunându-mi că ”sunt bravo” și ”s-o țin tot așa”. Când îi întreb de ce nu dau like sau share dacă le-a plăcut, îmi zic că ”nu se poate”, pentru că ”văd și alții”.

Tipul ăsta de moldoveni sunt membri de partid, funcționari minusculi sau deținători ai unei afaceri care le permite să trăiască de azi pe mâine. Ei sunt tare revoltați în bucătărie, se vaită într-una, dar nu iau niciodată atitudine.

Moldoveni de acest gen spun că cea mai mare problemă cu care se confruntă este corupția, dar ei fără nicio remușcare mituiesc polițiști, profesori, funcționari sau medici.

Acești moldoveni au alcătuit chiar și un fel de pildă. Cică Dumnezeu când a împărțit pământul, moldovenilor le-a dat cele mai roditoare și mănoase soluri, un fel de colț de rai, nu alta, motivând că ar fi cei mai gospodari și muncitori. Revoltat, neamțul a întrebat de ce-i favorizează așa de tare pe moldoveni, iar Dumnezeu a răspuns: ”Lasă neamțule, le dau eu pământuri bune, dar să vezi ce conducători le dau”.

E pe dracu’. Conducătorii sunt reflecția perfectă a societății. Iar un popor care dă voronini, filați sau plahotniuci, nu e cu nimic mai breaz decât conducerea sa. Puterea e ca fructul din vârful unui pom. Nu va putea fi fructul frumos și sănătos atâta timp cât tulpina și rădăcinile sunt putrede.
* * *

72 % dintre moldoveni spun că lucrurile merg într-o direcție greșită, dar tot cam atâția au încredere în Filat, Lupu și Chirtoacă. Pe vremea lui Voronin era cam la fel.
90% dintre moldoveni știu că Plahotniuc este un criminal, dar dacă acest criminal vine la ei în sat, îl vor întâmpina cu pâine și cu sare.

* * *
Capul plecat sabia nu-l taie, dar toată viața stă cu nasul în rahat. Chiar dacă rahatul ăla pare să fie frumos și gustos.
* * *
They are Moldova

      Articole recomandate