Televiziunea ar putea dispărea în doar cinci ani

Conceptul de televiziune, cu abonament la cablu şi servicii prin satelit, ar putea dispărea în următorii cinci ani, potrivit unui raport al analiştilor Credit Suisse. Cine sunt vinovaţii pentru această condamnare la un final brusc al televiziunii? Tinerii şi cuplurile tinere, viitoarele generaţii care pur şi simplu şi-au pierdut interesul pentru un abonament de televiziune prin cablu şi care trăiesc prin şi pentru internetului, scrie Business Insider.

Analiştii de la Credit Suisse susţin că anul viitor, Statele Unite vor avea cu 200.000 de abonaţi mai puţin la serviciile de televiziune prin cablu şi că din cele 1,8 milioane de cămine formate anul trecut, doar 16,9% s-au abonat la televiziune prin cablu. Modul tradiţional de a urmări programe TV pierde teren în faţa gadgeturilor cu wireless şi a canalurilor TV de pe internet, în ciuda faptului că în SUA, penetrarea televizoanelor în cămine este încă mare (83.2% în 2011, 84.1% în 2010).

Colapsul televiziunii urmează modelul de prăbuşire al telefonului fix şi creşterea popularităţii telefoanelor wireless exclusiv, proces care nu a durat mai mult de cinci ani. Dacă telefoanele mobile au crescut de la 7.3% în 2005 până la aproape 30% în 2011, în acelaşi ritm şi televiziunea va fi înlocuită de alternative precum Netflix sau YouTube. Iar cei care determină acest trend sunt numiţi „cord-nevers” („niciodată prin cablu”), studenţii şi tinerii care au crescut obişnuiţi să nu plătească pentru produsele video consumate, şi nu o să îşi schimbe acest obicei. „Ei cresc într-o cultură video bazată pe Internet în care principala lor convingere este să nu plătească pentru ceva ce pot găsi gratis pe web”, spune analistul Stefan Anninger.

      Articole recomandate