Tehnologiile avansate câștigă tot mai mult teren în domeniul medicinei, oferind soluții pentru diverse tipuri de terapii sau propunând dispozitive sofisticate, menite să ajute pacienții.
Aplicabilitatile de aceasta natura suscita de multa vreme atentia specialistilor, iar DARPA (Defense Advanced Research Project Agency), nu face exceptie de la aceasta regula, relateaza Webnews.
Unul din cele mai recente astfel de proiecte, dezvoltate in laboratoarele agentiei americane, este si cel intitulat „Restoring Active Memory”, gratie caruia, persoanele care au suferit leziuni cerebrale avand drept efect pierderea memoriei, si-ar putea recapata amitirile in totalitate.
Aceasta „cutie neagra” a informatiilor arhivate in creierul individului, este dedicata indeosebi soldatilor raniti in cursul actiunilor militare desfasurate de armata americana in diverse zone fierbinti ale lumii, cu obiectivul de a-i ajuta sa-si revina dupa astfel de traume si sa poata recapata o viata normala.
Nu rareori se intampla ca, in urma unor episoade traumatizante, militarii sa-si uite propriul nume si tot bagajul amintirilor lor sa dispara, ca si cum ar fi fost sters cu buretele.
Noul dispozitiv ar putea fi implantat acestor pacienti, tocmai in scopul reprogramarii creierului subiectului care si-a pierdut memoria.
Specialistii au stabilit ca amintirile sunt constituite de fapt, dintr-o multime specifica de conexiuni neuronale si de impulsuri electrice, codificate si „arhivate” la nivel cerebral, cu o regularitate surprinzatoare.
Proiectul DARPA se afla insa abia in faza initiala – va fi nevoie de mult timp pentru definitivarea unei tehnologii atat de sofisticate si extinderea aplicabilitatii sale la nivelul structurilor specializate in efectuarea unor interventii de o asemenea importanta, precizeaza sursa.
Roxana Iorgulescu