Tehnologia de după gratii: deţinuţii vor fi monitorizaţi electronic. Vom avea o Moldovă mai sigură?

Tehnologia tinde să cucerească tot mai mult teren, strecurându-se până şi în cele mai ascunse unghere, ba chiar şi după gratii, asa cum reiese dintr-un proiect de lege aprobat miercuri de Executiv.

Este vorba despre prevederi care vizează introducerea sistemelor de monitorizare a deţinuţilor, prin aplicarea unor coliere electronice la partea superioară a gleznei, dotate cu tehnologie GPS, relatează Moldpres.md.

Documentul cuprinde reglementări menite să aducă modificări şi completări legislaţiei în vigoare cu privire la probaţiune – concept corelat procedurilor de reintegrare a persoanelor aflate în conflict cu legea penală.

Nimic nou sub soare, dar ajută oare?

F1Ideea nu este nouă – în multe alte ţări, această tehnică este aplicată cu succes, brăţările sau gleznierele pentru deţinuţi reprezentând o soluţie ieftină de monitorizare a persoanei, mai cu seamă în condiţiile în care întreţinerea unui puşcăriaş presupune costuri destul de elevate.

În Germania de pildă, costurile pentru privarea de libertate a unei persoane condamnate la închisoare se ridică la circa 80 de euro pe zi, în timp ce, graţie brăţărilor electronice de monitorizare, cheltuielile se reduc la aproximativ 20 de euro pe zi.

Aceste accesorii, complet lipsite de cochetărie, sunt în măsură să alerteze autorităţile în cazul în care purtătorii lor părăsesc zonele de libertate limitată.

Supravegherea electronică reprezintă o alternativă menită să faciliteze monitorizarea condamnaţilor aflaţi în libertate condiţionată sau a unor persoane cu potenţial violent.

Siguranţa absolută nu este însă garantată, având în vedere că încă nu s-a inventat un sistem electronic infailibil sau, aşa cum spune o vorbă din bătrâni, calul nărăvaş e dificil de ţinut în frâu.

Cu toate acestea, e limpede ca principiul economisirii resurselor financiare are un cuvânt greu de spus şi în această chestiune.

Când şi cum se va aplica

Sistemul urmează a fi aplicat începând cu anul 2015 prin monitorizarea, într-o primă fază, a circa 100 de persoane.

Treptat, numărul acestora va creşte simţitor, astfel încât, cu ajutorul acestei metode, să fie monitorizate aproximativ 500 de persoane certate cu legea până în anul 2018.

Pentru asigurarea serviciului, vor fi înfiinţate patru centre speciale de monitorizare, cuplate la un server unic.

Supravegherea condiţiilor de detenţie si de tratare a deţinuţilor, precum şi înregistrarea eventualelor plângeri şi a măsurilor adoptate în acest context, vor fi incluse într-un Registru unic al persoanelor reţinute, arestate şi condamnate.

Este vorba despre un instrument electronic de arhivare a datelor, care va funcţiona non-stop, facilitând şi accelerând totodată schimbul de informaţii între organele de drept.

Regulamentul a fost elaborat în conformitate cu recomandările Comitetului pentru Prevenirea Torturii al Consiliului Europei”, precizează sursa.

      Articole recomandate