„Tata Pixel” vine sa cucerească Europa

Cei de la Tata Motors sau decis sa lanseze in Europa o versiune de serie a conceptului Pixel, in locul lui Nano Europa, model pe care intentionau initial sa il comercializeze pe bătrînul continent. Ratan Tata, presedintele grupului indian a spus ca versiunea de serie va fi lansata imediat ce vor fi inlocuite usile cu deschidere in sus si dupa ce toate sistemele de la bord vor fi pregatite pentru intrarea in productie.

Deşi pare desenat de cei de la Apple acest mic automobil este produs de compania Indiana TATA MOTORS care detine în portofoliul sau si modele ca Jaguar si Land Rover care le-a cumpărat de la Ford în 2008

Unele funcţii ale automobilului vor putea fi activate/folosite cu ajutorul unei tablete care îşi are locul la mijlocul bordului.

Conceptul prezentatla Salonul Auto dela Geneva are un design reusit si, conform prezentarii facute de producator, o manevrabilitate de invidiat.

Tata a mai spus ca  se gindesc si la o varianta cu patru usi a conceptului Pixel, care sa aiba acelasi design cu versiunea in doua usi, dar un ampatament similar cu cel al lui Nano. Ambele versiuni ar urma sa beneficieze de modificarile facute sasiului, care imbunatatesc manevrabilitatea si reduc zgomotul.

 

Acesta a fost caracterizat de producatorul indian drept cel mai eficient si practic vehicul cu patru locuri din lume. Una dintre cele mai interesante caracteristici ale lui Pixel este faptul ca patru adulti incap intr-o masina cu o lungime de aproximativ trei metri. Un alt atu al acestui concept dedicat traficului urban este faptul ca poate intoarce la 180 de grade descriind un cerc cu o raza de numai2,6 metri. La aceasta manevrabilitate deosebita contribuie faptul ca masina este echipata cu un sistem ce vireaza si rotile din spate, care se pot misca chiar si in directii diferite una fata de cealalta. Conform celor dela Tata, sistemul functioneaza cu ajutorul “Zero Turn turoidal traction-drive Infinitely Variable Transmission”. Numele este suficient de complicat, asa ca nu il mai traducem si in romana. Cert este ca o roata se poate invirti inainte si cealalta se invirteste inapoi in acelasi timp, iar astfel apare o miscare de pivotare.

Conceptul Pixel are un motor turbodiesel de1,2 litri, cu trei cilindri.Unele voci spun ca pentru greutatea masinutei  motorul este prea lacom plus ca vorbim de un disel. Acesta nu este un hibrid in adevaratul sens al cuvintului, dar foloseste tehnologie start-stop si regenereaza forta de frinare pentru incarcarea bateriei. Conform celor dela Tata, emisiile de noxe sint de numai 89 g/km, iar autonomia este de 3,4 litri/100 km

Expertii spun ca masinuta ar avea toate sansele sa ameteasca Europa  daca ar fi echipata cu un motor electric sau macar cu unul hibrid.

Totodata indienii ne asigura ca preţul va surprinde plăcut dacă sa tinem cont ca predecesorul din aceeaşi clasa TATA NANO costă în Europa 5000  euro

Cum credeţi care sunt şansele de succes acestui automobil în Europa ?

      Articole recomandate