Țara în care toți cetățenii au devenit milionari peste noapte

norvegia-milionari

Nu toate statele lucrează doar pentru o “clică” de privilegiaţi aflaţi la putere, cum se întâmplă la noi. Norvegia este un exemplu de stat inteligent care strânge bani pentru toţi cetăţenii lui. Astfel că toţi norvegienii au devenit oficial milionari cu câteva zile în urmă.

Norvegia a creat încă din 1990 un Fond suveran în care toţi cetăţenii sunt acţionari, scrie CNBC. Valoarea fondului a trecut un prag istoric zilele trecute, astfel încât valoarea care îi revine fiecărui norvegian a trecut de 1 milion de coroane.

Potrivit unui comunicat făcut miercuri de Banca Centrală a Norvegiei, valoarea fondului suveran a ajuns la 5.100 miliarde de coroane (peste 828 miliarde de dolari).

Populaţia Norvegiei este estimată la 5.096.300 locuitori, ceea ce înseamnă că fiecărui cetăţean îi revine peste un milion din suma totală. Creşterea peste aşteptări a valorii fondului de stat vine ca urmare a avansului preţului la petrol şi gaze. Fondul suveran isi extinde in permanenta aria de achizitii, fond s-a abţinut însă să investeasca până acum in infrastructura si in capital privat.

via realitatea.net

      Articole recomandate