Țara în care femeile au cele mai multe oportunităţi

femeeii-isalnda

Islanda a fost desemnată ţara în care femeile au cea mai mare implicare, în comparaţie cu bărbaţii, în principalele domenii ale vieţii sociale, dar şi cel mai mare acces la educaţie şi sănătate, potrivit „Raportului Global privind Diferenţele dintre Sexe”, în 2013.

Islanda este urmată, în topul ţărilor cu cele mai mici diferenţe dintre sexe, de vecinii ei nordici Finlanda, Norvegia şi Suedia. Reprezentanţii WEF (Forumul Economic Mondial) spun că, la nivel mondial, în 2013 s-au redus uşor diferenţele de gen, faţă de anul trecut, în condiţiile în care în 86 din cele 133 de ţări analizate au fost semnalate îmbunătăţiri.

Realizat pentru prima dată în 2006, Raportul Global privind Diferenţele dintre Sexe ia în considerare diferenţele dintre numărul femeilor şi cel al bărbaţilor în ceea ce priveşte accesul la educaţie şi sănătate, dar şi participarea în viaţa politică şi economică a ţării în care trăiesc.

Cuprinsă şi ea în raport, Republica Moldova  s-a clasat anul acesta pe locul 52 din 133, fiind devansată de aproape toate ţările vecine: Serbia – locul 42, Bulgaria – locul 43, Ucraina – 64, România -70.

Top 20 ţări în care sunt cele mai mici diferenţe dintre sexe:

1. Islanda

2. Finlanda

3. Norvegia

4. Suedia

5. Filipine

6. Irlanda

7. Noua Zeelandă

8. Danemarca

9. Elveţia

10. Nicaragua

11. Belgia

12. Letonia

13. Olanda

14. Germania

15. Cuba

16. Lesotho

17. Africa de Sud

18. Regatul Unit al Marii Britanii

19. Austria

20. Canada

Solomon Adrian

      Articole recomandate