Țara cu cei mai literari locuitori din lume. Unul din zece este scriitor

Există o ţară care conduce în topul mondial al celui mai liber internet. Acest stat, cu doar 300.000 de locuitori, conduce şi în clasamentul celor mai mulţi scriitori raportaţi la populaţie.

Este vorba de Islanda, statul în care un locuitor din zece este scriitor, potrivit BBC News.În limba islandeză, există expresia „toată lumea are o carte în stomac”, care se referă la faptul că foarte mulţi islandezi scriu cărţi.

Mediul este destul de competitiv. Mai ales deoarece locuiesc alături de mama şi de partenerul meu, care sunt şi ei scriitori cu normă întreagă. Dar încercăm să publicăm în ani diferiţi ca să nu concurăm prea mult unii cu alţii”, a povestit romanciera Kristin Eirikskdottir.

Scriitorii sunt respectaţi aici. Trăiesc bine. Unii dintre ei chiar primesc un salariu”, spune Agla Magnusdottir, director al Centrului Islandez pentru Literatură, prin care statul oferă susţinere financiară pentru literatură şi traduceri.

Romancierul islandez Solvi Bjorn Siggurdsson spune că scriitorii din prezent trebuie să le fie recunoscători celor din trecut: „Suntem o naţie de povestitori. Când era întunecat şi frig, nu aveam nimic altceva de făcut. După obţinerea independenţei faţă de Danemarca în 1944, literatura ne-a ajutat să ne definim identitatea”, spune Siggurdsson.

(via gandul.info)

      Articole recomandate