Ţara care a inaugurat prima rețea completă de stații de încărcare pentru automobilele electrice (Video)

eco

Estonia, fost lagăr sovietic, țară cu o populație de doar 1.3 milioane de locuitori (dar membră UE din 2004), este prima din lume care a inaugurat pe 20 februarie 2013 o rețea completă de stații de încărcare pentru automobilele electrice.

Rețeaua stațiilor de încărcare cuprinde 165 de puncte în care șoferii de automobile electrice își pot încărca bateriile, iar distribuția acestora pe teritoriul Estoniei nu este deloc întâmplătoare: stațiile se află în fiecare zonă urbană cu mai mult de 5.000 de locuitori precum și la fiecare 60 de kilometri de autostradă.

Furnizorul punctelor de încărcare, gigantul elevețian ABB, a declarat că stațiile instalate – Terra 51 cu încărcare rapidă – au nevoie de doar 15-30 de minute pentru a încărca complet acumulatorii unui autoturism electric.  Terra 51 livrează curent DC de până la 50 kW precum și curent alternativ AC până la 22kw – la nevoie și simultan.

Compania ABB a câștigat contractul în 2011 și a terminat întreaga rețea în doar șase luni. Desigur, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile dacă nu ar fi existat guvernul estonian și politica ecologică abordată de acesta. De exemplu, suportul financiar pentru achiziționarea unui autoturism electric se poate ridica chiar și la 50% din valoarea acestuia.

      Articole recomandate