Țara care a adunat mai mulți bani decât poate cheltui

Guvernatorul băncii centrale a Norvegiei, Oeystein Olsen, spune că i se pare normal ca fondul suveran de 800 miliarde de dolari al țării să își extindă aria de achiziții. Fondul este într-o continuă creștere, iar noul guvern încearcă să-și dea seama ce ar putea face cu atâția bani.

Olsen amintește de o recomandare din 2010, că fondul să investească în infrastructura și în capital privat, ce fusese respinsă la vremea respectivă, notează Bloomberg. Acum, guvernatorul își arată din nou sprijinul pentru această propunere, sperând ca noul executiv, condus de Erna Solberg, va adopta o poziție diferită.

Creșterea fondului, în care se duc majoritatea incasărilor din petrol și gaze, dă mari bătăi de cap guvernanților. Acesta s-a mărit de mai bine de patru ori din 2005 și, potrivit estimărilor oficiale, va ajunge la 875 miliarde de dolari până la sfârșitul anului viitor.

În 2010, fondul și-a extins pentru prima dată aria de investiții, pe lângă acțiuni și obligațiuni, direcționându-și 5% în domeniul imobiliar. Guvernul norvegian dă în fiecare an publicității un document în care stipulează orice modificare de strategie în administrarea fondului.

Guvernul își dorește o strategie de investiții stabilă și previzibilă pentru fond. Dacă primim recomandări din această direcție, le vom analiza cu atenție și vom vedea dacă este necesar să facem vreo schimbare”, a declarat ministrul de Finanțe Siv Jensen. Acesta a adaugat că restructurarea fondului ca să poată fi mai bine administrat nu este neaparat o soluție.

Norvegia a pus bazele acestui depozit in 1996, ca să nu dea peste cap economia de 500 miliarde de dolari. Numai că acesta a continuat să crească peste așteptări, iar Norvegia a devenit acum cea mai bogată economie scandinavă.

(via incont.ro)

      Articole recomandate