Dacă am fi invitați să dezvăluim numele celei mai frumoase cărți pe care am citit-o vreodată, câți dintre noi ar răspunde rapid, fără să simtă o anumită strângere de inimă fiindcă a numit doar una?
Ar fi mult mai ușor dacă am putea alege câte una din fiecare gen, măcar – una de aventură, alta de dragoste, alta științifico-fantastică și tot așa, dar un astfel de top ar fi oricum, destul de greu de alcătuit, pentru că lectura ne rezervă mereu surprize.
Iată de ce, Ed Grabianowski, de la How Stuff Works, a decis că ar fi cazul să lase deoparte preferințele personale și să întocmească o listă de bestsellers, în funcție de numărul de exemplare tipărite și vândute de-a lungul istoriei omenirii.
Lista primelor zece cărți cu “răspândire maximă” în lume, a dezvăluit o serie de aspecte, deosebit de interesante:
Pe primul loc în top se situează Biblia
Potrivit datelor disponibile, numai în ultima jumătate de secol, au fost tipărite aproximativ 4 miliarde de exemplare. Este un volum prezent nu numai în orice casă locuită de persoane ce acordă o atenție deosebită moralei creștine, ba chiar și în casele celor cu apartenența religioasă diversă. Este evident că nu toată lumea care are o Biblie în casa a și citit-o, dar din punct de vedere al numărului de volume tipărite, bate de departe, orice concurență.
Locul secund îi revine unui volum-surpiză: Citate din cuvântările președintelui chinez Mau Ze-Dong
Din anul apariției sale – 1964, au fost tipărite peste 800 de milioane de exemplare, cunoscute și sub denumirea de “Micuța carte roșie a lui Mao”.
Volumul era obligatoriu pentru fiecare membru al Partidului Comunist Chinez, care trebuia să-l păstreze în buzunarul de la piept, în dreptul inimii, în semn de adâncă prețuire.
Poziția cu numărul 3 în top, este ocupată de Coran
În acest caz, surpriza vine din faptul că numărul de volume tipărite de-a lungul vremii este egal cu cel al Citatelor lui Mao, adica 800 de milioane de exemplare, deși este cartea sacră a tuturor musulmanilor.
Textul său nu a fost însă așternut pe pergament în timpul vieții profetului Muhammad, când Arhanghelul Gabriel i l-ar fi revelat, ci a fost inițial memorat de însoțitorii profetului, pentru a fi ulterior scris, în fragmente, pe diferite suporturi, de la omoplații de camilă și până la foile de palmier sau bucăți de ceramică cu dimensiuni variabile.
Profetul a murit în anul 632, dar primul exemplar-model, pare să fi fost realizat abia între anii 650 și 656, sub îndrumarea califului Osman ibn Affan – acesta fiind exemplarul după care s-au realizat ulterior toate copiile.
Locul al patrulea îi revine celebrului roman “Don Quijote”, al lui Miguel de Cervantes
Cu cele 500 de milioane de exemplare publicate din anul apariției sale – 1612, “Don Quijote” continuă să fascineze generație după generație, atât grație pitorescului său personaj central, cât și potențialului interpretativ al întregului roman, care ar putea fi privit din perspectivă celor ce încă nu au decis dacă autorul său era un farsor, un mason sau un geniu (sau toate acestea la un loc), iar viața sa tumultoasă – rezultatul unor acțiuni care ar fi făcut parte dintr-un plan cu neputință de descifrat.
Ce-a de-a cincea poziție a listei este ocupată de Dicționarul Chinezesc
Volumul a fost tipărit în 400 de milioane de exemplare și continuă să fie distribuit cu harnicie în lumea întreagă, ceea ce spune multe despre felul în care chinezii știu să-și strecoare coada oriunde găsesc ceva spațiu disponibil.
Limba chineză (oficială) este cea mai vorbită din lume – pe teritoriul Chinei se vorbesc mai multe dialecte derivate, dar grație ideogramelor specifice, scrierea este comună tuturor acestor variante – doi chinezi care vorbesc dialecte diferite, se pot înțelege așadar în scris.
Ideogramele chinezești (hanzi) se scriu pe baza încadrării intr-un patrat imaginar, în coloane verticale, care se citesc de sus în jos, urmărinde coloanele de la dreapta la stânga. Succes!
Locul șase îi revine romanului “Poveste despre două orașe”, scris de Charles Dikens
În sfârșit o carte “normală”, veți putea spune despre acest volum, tipărit în peste 200 de milioane de exemplare, din anul apariției sale – 1859.
De ce se vinde atât de bine această carte? Poate pentru că tratează un subiect plasat cu un picior la Londra și altul la Paris, chiar în perioada premergătoare Revoluției Franceze, când lucrurile aveau culori și pe care oamenii le găsesc mereu atrăgătoare.
Dificil de spus, dar până și Charles Dickens s-ar minuna, dacă ar mai trăi, de succesul de care se bucură încă acest roman istoric al sau și poate că ar mai fi scris și altele în acest gen, în afara de Barnaby Rudge.
Dacă vă întrebați ce anume regăsim pe locul șapte, ei bine, în sfărșit veți fi satisfăcuți – o lucrare fantezistă mai la modă: “Stăpânul inelelor”, de J.R.R. Tolkien
Cu cele 150 de milioane de exemplare publicate începând din 1954 încoace, cartea a înregistrat un veritabil foc de artificii din punct de vedere al succesului, după ecranizarea celebrei trilogii, realizată sub bagheta regizorală a neozeelandezului Peter Jackson – o veritabilă bomba cinematografica, asupra căreia a plouat cu Oscaruri – 17 din aceste mult-râvnite statuete câștigate la diferite categorii.
“Harry Potter și Piatra Filozofala” se află pe locul opt
Văzând lumina tiparului în 1997, cartea scriitoarei britanice J.K. Rowling, a fost publicată între timp, într-un număr de 107 de milioane de exemplare.
Grație acestei istorii în salsa vrajitorească, autoarea romanului a devenit multimilionară în mai puțin de cinci ani, înscriindu-se astfel pe lista celor mai bogate femei din Marea Britanie. Se pare că adevărata baghetă magica îi aparține în totalitate.
Locul noua e ocupat de celebrul roman “Zece negri mititei”, al nu mai puțin faimoasei Agatha Christie
Din 1939 – anul apariției sale, romanul a fost publicat în circa 100 de milioane de exemplare, bucurându-se de aprecierile publicului iubitor de romane polițiste, din lumea întreagă.
Este una din cele mai sumbre transpuneri în literatura de suspans, a unei inocente poezioare pentru copii, care devine sursa de inspirație pentru inventarea a zece moduri diferite de a curma viața unor persoane.
Una din cele mai semnificative figuri din peisajul romanelor de acest gen, Agatha Cristie a fost supranumită “Regina Crimei”, fiind totodată și autorul ale cărui lucrări au fost cel mai mult traduse în alte limbi (cel puțin 56).
Pe ultimul loc în acest inedit Top-10, se află o altă isprava chinezeasca: Visul din Pavilionul Roșu
Romanul, scris de Cao Xuequin, a apărut în anul 1791 și s-a publicat în circa 100 de milioane de exemplare, adică la fel ca ocupantul locului 9, doar că într-un interval mai îndelungat de timp.
Este unul dintre cele mai faimoase romane ale literaturii chineze, comparabil cu marile opere literare occidentale ale secolului al XIX-lea.
Romanul a fost publicat abia după 30 de ani de la moartea autorului sau și cuprinde o reprezentare alegorică a vieții și a complexitatii acesteia, multe generații de tineri chinezi inspirându-se din acest volum, pentru a-și trasa propriul traseu de creștere sentimentală.