În acest an, Vinerea Paştilor, numită şi Vinerea Neagră este pe data de 13, zi percepută drept cea mai ghinionistă dintre toate, dat fiind că reuneşte două superstiţii: numărul 13 şi ziua de vineri.
O zi ca toate celelalte, spun cei mai mulţi dintre noi, dar nu şi superstiţioşii. În această zi, unii îşi dau planurile peste cap, iar alţii se tem de cele trei ceasuri rele care, în opinia lor, ar agrava efectele acestei zile.
Superstiţioşii refuză să călătorească, să încheie planuri de afaceri şi chiar să facă anumite lucruri fireşti. Teama de vineri pe data de 13 este foarte răspândită şi afectează, potrivit cercetărilor, peste 17 milioane de oameni de pe întregul glob. Una din teorii, care încearcă să explice apariţia acestor superstiţii, face legătură cu Cina cea de Taină, la care au participat 13 persoane, şi crucificarea lui Iisus, care a avut loc într-o zi de vineri. Temerile aveau sens în Roma Antică, pentru că vineri era ziua execuţiilor.
Iar în Evul Mediu, vinerea era cunoscută prin „sabbatul vrăjitoarelor”, care se adunau la miezul nopţii, în număr de 13. Se spune că şi unele personalităţi aveau frică de vineri pe data de 13. Astfel, Winston Churchill, Napoleon, Mark Twain şi Franklin Roosevelt nu se porneau în călătorie în această zi. În general, unii au frică nu doar de de vineri pe data de 13, ci, în general, de tot ce poartă numărul 13.
Această fobie este răspândită mai ales în Statele Unite, unde nu există etajul 13 şi case cu numărul 13. Una dintre marile companii producătoare de lifturi refuză să fabrice chiar şi butoane cu cifra 13. Sunt şi dintre cei care rup din calendar foaia cu data de 13. Alţii nu se uită la ceas, mai ales marţea şi vinerea, pe data de 13, ca nu cumva să observe secunda a 13-a, minutul al 13-lea şi ora 13. În 2012 avem parte de trei astfel de zile cu ghinion. Astfel, o zi similară a fost în ianuarie, iar alta urmează în iulie.
Zece lucruri pe care nu le stiai despre ziua de vineri , 13.
1. In calendarul gregorian, vineri 13 apare de aproximativ 3 ori pe an. Orice zi de 13 a unei luni va cadea vinerea daca luna respectiva a inceput intr-o duminica.
2. Cea mai veche marturie scrisa cu privire la superstitiile legate de vineri 13, in limba engleza, a aparut intr-o biografie din 1869 a lui Gioachino Rossini, care a si murit intr-o astfel de zi.
3. Originile superstitiilor legate de vineri 13 sunt impartite. O categorie vine dinspre numerologie, unde 12 era numarul perfect, complet (12 triburi ale lui Israel, 12 luni ale anului, 12 apostoli), iar 13 era cel care strica armonia (o legenda care isi are originile in Cina de taina spune ca daca asezi 13 oameni la o masa unul dintre ei va muri). O alta categorie de superstitii provine din semnificatia populara a zilei de vineri: Vinerea Neagra a fost asociata cu caderi ale Bursei, Iisus a fost crucificat vinerea.
4. Dupa aparitia romanului lui Dan Brown, Codul lui Da Vinci, o alta teorie legata de semnificatia zilei de vineri, 13, a devenit populara: se spune ca regele Philip a ordonat arestarea in masa a Cavalerilor Templieri intr-o vineri, pe 13 octombrie 1307.
5. Un studiu efectuat de un institut de cercetare a fobiilor din Asheville, Carolina de Nord sustine ca intre 17 si 21 de milioane de persoane din SUA sunt afectate de frica de aceasta zi, si refuza sa iasa din casa sau sa plece in calatorii.
6. In medie, o zi de vineri 13 apare o data la fiecare 212.35 zile.
7. Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Atena din 2004 s-a desfasurat pe data de 13 august, intr-o vineri.
8. Cea de-a 13-a carte din “O serie de evenimente nefericite” a fost lansata vineri, 13 octombrie 2006, de catre Lemony Snicket.
9. Patru dintre cele 12 filme din serie “Vineri 13” au fost lansate intr-o zi de vineri, 13. De asemenea, continuarea e programata sa fie lansata pe 13 august 2010, intr-o vineri.
10. Filmul “2012” sa lansat in ziua de vineri, 13 noiembrie 2009.