Strălucitoare şi perfect rotundă, Luna ni se va înfăţişa în toată splendoarea în noaptea de sâmbătă spre duminică. Deoarece această fază a Lunii coincide cu momentul în care satelitul Pământului se află la perigeu – punctul de pe orbită cel mai apropiat de Terra – vom vedea cea mai mare Lună a anului.
Practic, Super-Luna se va afla la finele săptămânii la 356.955 de kilometri de Pământ şi va fi cu aproximativ 16% mai strălucitoare decât de obicei.
Evenimentul de la sfârşitul săptămânii este unul normal, iar oamenii de ştiinţă liniştesc populaţia care ar putea intra în panică de teama producerii unor catastrofe naturale. Super-Luna nu poate influența decisiv producerea de cutremure sau de valuri uriașe, spun aceștia.
Totuși, o influență există: magma din interiorul scoarței e atrasă de Lună și aceasta conduce la așa-numitele maree tectonice. Plăcile tectonice se mișcă, iar asta ar putea provoca seisme.
Pentru a vedea cel mai bine Super-Luna de sâmbătă, uitaţi-vă la ea imediat după ce apare sau înainte să apună, când este mai aproape de orizont. Cel mai bine ar fi să o vedeţi în spatele unei clădiri sau al unor copaci, întrucât va părea şi mai mare decât este, ne sfătuiesc astronomii.
Ultima Super-Lună a avut loc în martie 2011.