A spus-o Organizația Mondială a Sănătății (OMS), la finele anului trecut: până în 2030, unica și adevărata plagă socială la nivel mondial o va reprezenta depresia clinică: o maladie din păcate de cele mai multe ori subestimată, în pofida faptului că este deja mai răspândită decât cancerul sau SIDA.
Depresie fără leac
Tot potrivit datelor OMS, în clipa de față, în lume există peste 450 milioane de persoane afectate de această dereglare psihică, mai ales în țările în curs de dezvoltare, iar această cifră se estimează că va crește dramatic în următorii 20 de ani. E o problemă serioasă de sănătate publică, în opinia experților OMS, având în vedere că „epidemia silențioasa” de depresie provoacă în fiecare an circa 800.000 de sinucideri, mai ales în țările Europei orientale, și cu precădere în rândul populației tinere (cu vârsta cuprinsă între 15 și 44 de ani).
Pe de altă parte însă, cu ceva timp în urmă, un cercetător american a reușit să pună mâna pe documentele secrete ale unor companii care produc antidepresive și a descoperit că ele nu sunt deloc mai eficiente decât efectul Placebo, ba dimpotrivă.
„O demonstrează, de altfel, și faptul că există antidepresive care cresc producția de serotonină (precum fluoxetina), altele care o diminuează (tianeptina) și altele care n-o influențează în niciun fel, iar efectele tuturor sunt identice. Asta pentru că serotonina nu are nicio legătură: cel care funcționează este doar efectul Placebo (lipsa efectului unei substanțe, de obicei a unui medicament — n.r.)”, spune Irving Kirsh.