Studiu: Vîrsta la care creierul ajunge la maturitate

Un studiu recent susţine că maturitatea creierului uman nu este atinsă la sfârşitul perioadei de pubertate. Cercetătorii americani au descoperit că el continuă să se dezvolte şi în al treilea deceniu de viaţă, noteazăThe Wall Street Journal.

Potrivit datelor studiului, abia la 30 de ani omul este capabil să ia decizii bune. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipă de cercetători după ce a analizat cortexul prefrontal, adică zona de responsabilitate, capacitate de planificare, prioritizare sau stăpânire a impulsurilor – una din ultimele regiuni care ajung la maturitate. În urma datelor obţinute, cercetătorii sunt de părere că anumite decizii luate înainte de a împlini vârsta de 30 de ani pot fi considerate premature.

Până la acea vârstă, trebuie să luăm decizii destul de importante în privinţa educaţiei şi a planurilor pentru carieră, a persoanei cu care să ne căsătorim sau dacă mergem sau nu la armată şi asta până când unele părţi ale creierului nostru nu au fost în stare optimă”, a spus Jay Giedd, specialist în ştiinţe neurologice la Institutul american pentru sănătate mentală.

Mulţi specialişti apreciază că perioada de la 18 la 29 de ani trebuie considerată un proces distinct, în care omul este definit ca „adult emergent”. Prin urmare, studiul arată că ar trebui tolerată indecizia celor între 20 şi 30 de ani în privinţa orientării şi a opţiunilor de viaţă. „Nu trebuie să vă îngrijoreze faptul că o persoană de 21 sau chiar de 26 de ani nu ştie ce va face. Aproape nimeni nu mai are această problemă la 40 sau 50 de ani”, încheie doctorul.

      Articole recomandate