Studiu: Știrile negative și scenele violente provoacă boli psihice

Potrivit unui studiu al unei echipe de cercetători de la Universitatea California, informaţiile media, în special, ştirile televizate în care se arată evenimente neplăcute şi înfricoşătoare, au pe termen lung efecte adverse asupra stării psihice a unei persoane.

Difuzarea repetată a unor scene de violenţă în contextul unor atacuri teroriste, precum şi a scenelor sângeroase din zonele de conflict creşte procentul de boli fizice şi psihice în rândul telespectatorilor, arată un studiu recent.

Roxane Cohen Silver, conducătorul echipei de cercetători, a semnalat că ştirile negative pot provoca o traumă colectivă în rândul populaţiei. Persoanele care au vizionat mai mult de patru ore pe zi reportaje despre atentate teroriste şi război, aveau mai multe simptome de stres acut şi stres post-traumatic. De asemenea, în cazul acestora erau mai răspândite anomaliile fizice.

„‘Este important să cunoaştem ce se întâmplă în lume. Nu pledez pentru introducerea cenzurii, dar trebuie înţeles care sunt consecinţele expunerii constante la imagini capabile să provoace frică„, a explicat cercetătoarea.

 

      Articole recomandate