Elevii care mestecă gumă înainte de teste obţin note mai bune. Concluzia aparţine unui grup de cercetători de la Universitatea St. Lawrence din New York, care a realizat un studiu potrivit căruia performanţele elevilor care mestecă gumă timp de cinci minute înainte de un examen cresc considerabil, spre deosebire de cei care nu o fac, informează Daily Mail.
Îmbunătăţirea rezultatelor şcolare în acest fel are la bază un proces stimulare prin masticaţie, care durează aproximativ 20 de minute, potrivit psihologilor. Studiile anterioare au demonstrat că orice activitate fizică sporeşte performanţele creierului, însă această nouă cercetare nu doar confirmă ceea ce se cunoştea anterior, ci întăreşte ideea că până şi cel mai mic efort fizic are fix acelaşi efect.
Pentru realizarea cercetării, experţii au analizat efectele pe care le are mestecatul gumei asupra a 80 de elevi în prag de absolvire. Jumătate dintre subiecţi au folosit gumă de mestecat, cu sau fără zahăr, înainte sau în timpul examenelor. Aceştia au fost supuşi unor evaluări a nivelului de cunoştinţe costând în rezolvarea de exerciţii logice. Notele lor au fost comparate cu cele ale elevilor care nu au mestecat gumă.
Cele mai bune rezultate au fost obţinute cei care au mestecat gumă cu cinci minute înainte de începerea testului, la polul opus aflându-se cei care au mestecat gumă în timpul evaluării, ceea ce se pare că le-a distras atenţia şi i-a împiedicat să obţină note mari. Asta din cauză că „resusele creierului sunt împărţite între procesul de masticaţie şi cel cognitiv”, spune doctorul Serge Onyper, cel care conduce echipa de specialişti care a realizat studiul.
O cercetare similară fost iniţiată în anul 2002 de către Universitatea Northumbria din Marea Britanie în anul 2002. La acel moment, doctorul Andrew Scholey, unul dintre specialişti încerca să explice efectele pozitive ale gumiei de mestecat asupra activităţii creierului.
„Nu este vorba de vreo substanţă pe care să o conţină guma de mestecat, ci despre textura ei rigidă în timpul actului de masticaţie. Asta face diferenţa. În plus, am descoperit că se produce o creştere a pulsului cardiac, de cinci sau şase bătăi pe minut ale inimii, atunci când mestecăm gumă. Asta nu are legătură cu activitatea creierului, însă faptul că se pompează o cantitate mai mare de sânge, ajută la o mai bună oxigenare a creierului, ceea ce îmbunătăţeşte funcţia cognitivă”, a explicat Scholey.