Studenţii ar putea fi scutiţi de examenele de licenţă

Absolvenţii ciclului I al învăţământului superior nu vor mai susţine, în viitor, examene şi nici nu vor scrie teza de licenţă. Acest lucru se va întâmpla, însă, doar dacă majoritatea parlamentară va vota iniţiativa legislativă propusă de Partidul Liberal, informează Info-Prim Neo.

Autorul proiectului, Ana Guţu, susţine că, în prezent, absolvenţii ciclului licenţă sunt evaluaţi dublu. „Examenele şi tezele de licenţă în Republica Moldova constituie un câmp corecţional enorm. Evaluarea studenţilor în timpul examenelor de licenţă, de fapt, constituie o supraevaluare, deoarece, în conformitate cu planurile de studii, studentul a susţinut deja examen la disciplinele respective, a fost apreciat şi a acumulat şi credite”, a explicat aceasta.

Deputatul susţine că în ţările europene nu există examene şi teze de licenţă, ci doar teză la ciclurile masterat şi doctorat. „Prin urmare, vom face economie în primul rând de ore, de bani, de timp, iar studenţii vor susţine o sesiune de rând fără stres şi media se va calcula în baza notelor acumulate pe parcursul a trei sau patru ani, în funcţie de numărul de ani de la ciclul licenţă, care diferenţiază la mai multe facultăţi”, a conchis Ana Guţu.

Totodată, liberala propune ca teza de licenţă să fie înlocuită cu un proiect în baza stagiului profesional: „Studentul face un stagiu de practică într-o întreprindere şi în baza acestui stagiu, face o prezentare în power-point, prezintă dosarul în faţa comisiei şi spune ce a învăţat acolo şi cum a aplicat cunoştinţele teoretice. E mai simplu şi mai relevant”, susţine deputatul liberal.

Dacă proiectul va fi votat, legea ar putea fi implementată deja în acest an academic.

      Articole recomandate