Spune-mi cu ce te hrăneşti, ca să-ţi spun cât de inteligent eşti

Testele care indică valoarea coeficientului de inteligenţă (IQ) se regăsesc uşor în universul web, dar ce-aţi spune dacă inteligenţa noastră ar putea fi măsurată şi în funcţie de alimentele consumate?

Potrivit unui material publicat de portalul Doctissimo, există şi o astfel de variantă, sau ca să fim mai exacţi, o listă cu 10 din cele mai indicate alimente pentru persoanele care doresc să-şi îmbunătăţească performanţele intelectuale.

Iată care sunt acestea, în opinia specialiştilor italieni:

1.Peştele

F1

O bogată sursă de grasimi Omega-3 şi de numeroase alte substanţe nutritive, peştele se situează pe primul loc în top, reprezentând un aliment deosebit de benefic pentru celulele cerebrale şi având în acelaşi timp, un rol fundamental în buna desfăşurare a activităţii neuronale.

2.Fasolea, lintea, mazărea şi alte legume uscate, înrudite cu acestea

F2

Deşi sunt socotite în mod tradiţional printre mâncărurile aflate pe „masa săracului”, familia leguminoaselor cu păstăi constituie un generos rezervor de substanţe care au darul de a stabiliza glucoza în sânge, astfel încât creierul să fie alimentat cu suficient „carburant de calitate” pentru a obţine un bun randament intelectual.

3.Bananele

F3

Bogate în magneziu – indispensabil pentru transmiterea impulsurilor nervoase – bananele constituie şi o sursă importantă de vitamina B6, implicată în procesul de asimilare a magneziului la nivel celular, dar şi la producerea anumitor neurotransmiţători care favorizează dezvoltarea unui compurtament calm, raţional, controlat.

4.Ficatul

F4

Nu toată lumea agreează mirosul şi gustul acestui aliment, fie el fript sau gătit în tigaie, dar creierul omului pare sa aprecieze din plin aportul său de fier, precum şi bogatul conţinut de vitamine B9, B12, B1 şi B6, care ajută la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive – o calitate remarcată de specialişti în contextul evaluării rezultatelor la testele de inteligenţă.

5.Căpşunile şi fructe de pădure

F5

Căpşunile şi fructele de pădure – zmeura, fragii, murele sau afinele – sunt bogate în antioxidanţi – veritabili agenţi ai tinereţii şi prospeţimii la nivelul întregului organism.

6.Fructele de mare şi crustaceele

F6

Fructele de mare şi crustaceele, gătite bine şi însoţite de lămâi cât mai proaspete cu putinţă, se transformă în ajutoare preţioase pentru combaterea stresului şi a nejunsurilor intelectuale asociate acestuia. O serie de oligoelemente conţinute de aceste delicioase alimente, constituie reale arme terapeutice împotriva oboselii şi nervozităţii.

7.Ouăle

F7

Oul conţine substanţa numită lecitină, care ajută la dezvoltarea memoriei, dar şi fosfolipidele care fac parte din compoziţia membranelor celulelor cerebrale, aşadar suntem invitaţi să apreciam la justa sa valoare, acest aliment benefic pentru performanţele noastre intelectuale.

8.Ciocolata

esher enjoying his valentine 003[3]

Iată şi un mult-îndrăgit aliment, indiferent de vârstă, care are darul de a fi plasat de mulţi specialişti, în categoria leacurilor împotriva unei largi game de neajunsuri de natură fizică sau psihică, pornind de la intelect şi continuând cu apetitul sexual sau buna dispoziţie. Ciocolata este fără îndoială un psihostimulant şi un tonificant general, bogată la rândul său în antioxidanţi.

Atenţie însă la consumul excesiv!

9.Spanacul

F9

Pentru cei ce-şi amintesc de simpaticul personaj de desene animate Popeye Marinarul, spanacul reprezintă simbolul muşchilor de invidiat, dar acest aliment este bogat în vitamina B9, implicată în formarea ţesuturilor nervoase ale bebeluşilor, încă din faza în care aceştia se află în pântecul mamei şi de împrospătarea celulelor sanguine, deopotrivă. Carenţa de vitamina B9 determină o reducere a nivelului de atenţie, similară fenomenului observat cu precădere la persoanele vârstnice, ale căror ramificaţii neuronale nu mai prezintă acelaşi tonus din tinereţe.

10.Avocado

F10

Iată şi un aliment mai puţin la îndemână, dar pentru cei ce reuşesc să-l introducă în meniul lor curent, un prieten de nădejde în contextul combaterii stresului, a nervozităţii şi a insomniei.

Nădăjduind că informaţiile oferite de materialul specialiştilor italieni va contribui la o alimentaţie sănătoasă şi pe placul tuturor, menţionăm că lista nu este limitativă, ci poate fi completată cu multe alte alimente benefice pentru buna formă fizică şi intelectuală a consumatorului, îndeosebi atunci când se apelează la bogata gamă de fructe, legume şi verdeţuri oferite de grădinile cultivatorilor care utilizează îngrăşăminte naturale şi nu substanţe chimice dăunătoare organismului.

      Articole recomandate