Sponge Bob, considerat prea gay în Ucraina

Sponge Bob Square Pants (Buretele Bob Pantaloni Pătraţi) riscă să fie „expulzat” din Ucraina pe motiv că este un personaj animat „mult prea gay”.

Este oare Buretele Bob homosexual? Relaţia lui cu bunul său prieten Patrick Star, o stea de mare, este oare de natură să îi perturbe pe copii? Acestea sunt întrebările pe care şi le pun membrii Comisiei naţionale pentru protejarea moralităţii publice din Ucraina, afirmă revista Têtu, informează lemonde.fr.

„Creatorul lui SpongeBob Square Pants a susţinut sus şi tare că personajul său este asexuat, dar pentru mulţi oameni nu mai există de multă vreme nicio îndoială: Bob are o relaţie de cuplu cu Patrick Star. Trebuie să spunem că cei doi «prieteni» se arată foarte apropiaţi unul faţă de celălalt şi fac multe prostii sub apă. Este un comportament pe care Comisia naţională însărcinată cu protejarea moralităţii publice din Ucraina îl consideră absolut inacceptabil”, se afirmă în aceeaşi publicaţie.

Comisia nu şi-a dat încă avizul definitiv. Ea s-a sesizat după publicarea unui raport redactat de un mic grup catolic, Familia sub protecţia Sfintei Fecioare, care pretinde că micuţul burete galben şi acoliţii lui marini promovează homosexualitatea.

Alte seriale de animaţie, precum „Familia Simpson”, „Teletubbies” şi „Futurama”, sunt acuzate şi ele că „vizează distrugerea familiei şi promovarea drogurilor şi a altor vicii”. Potrivit unui psiholog citat în raport, copiii cu vârste cuprinse în intervalul 3-5 ani care urmăresc aceste seriale „fac grimase şi glume în faţa adulţilor pe care nu îi cunosc, izbucnesc în râs şi repetă de o manieră insolentă fraze lipsite de sens”.

Site-ul Gaystarnews informează că, deşi grupul Familia sub protecţia Sfintei Fecioare nu a reuşit până în prezent să obţină interzicerea serialului „Familia Simpson”, a reuşit în schimb să interzică pe marile ecrane din Ucraina parodia „Brüno”, cu Sacha Baron Cohen.

Buretele Bob Pantaloni Pătraţi a stârnit controverse nu doar în Ucraina. Astfel, în oraşul francez La Ciotat, din apropiere de Marsilia, mai multe statui uriaşe (de patru metri) cu efigia îndrăgitului personaj de desene animate urmau să fie instalate la o adâncime de câţiva metri pe fundul mării, în viitorul parc naţional acvatic Calanques, spre bucuria copiilor care vor lua lecţii de scufundări marine.

Acest proiect a sedus primăria din La Ciotat, însă a fost abandonat în aprilie, din cauza reticenţelor exprimate de mai multe asociaţii locale, care denunţau „comercializarea” sitului marin şi spuneau că această iniţiativă „nu este compatibilă” cu normele de protejare a zonei.

Agenţia de publicitate Ubi bene, care lucra de zece luni la acest eveniment pentru reţeaua de televiziune Nickelodeon, cu sprijinul municipalităţii, s-a văzut nevoită în cele din urmă să renunţe. Agenţia a încercat mai întâi să mute locul de expunere în largul plajelor din La Ciotat şi să reducă numărul statuilor la una singură, înainte de a renunţa definitiv la acest proiect.

„Buretele Bob Pantaloni Pătraţi” este un serial de desene animate american ce se bucură de o popularitate tot mai mare. David Bowie, David Hasselhoff, Johnny Depp, Victoria Beckham şi Ricky Gervais şi-au împrumutat şi ei vocile unor personaje din acest show animat apreciat atât de copii, cât şi de adulţi.

      Articole recomandate