Spiridon Vangheli – „Părintele lui Guguță” , nominalizat pentru Cel Mai Mare Premiu acordat literaturii pentru copii

Scriitorul Spiridon Vangheli este nominalizat pentru premiul Astrid Lindgren, cel mai important premiu din lume acordat literaturii pentru copii și tineret. Premiul este în valoare de 5 milioane de coroane suedeze.

În total, în acest an sunt nominalizați 184 de candidați din 66 de țări. Câștigătorii vor fi anunțați la 20 martie 2012, scrie Adevărul.

Acest premiu este acordat anual autorilor, ilustratorilor, povestitorilor sau activiștilor în promovarea lecturii, de către Consiliul suedez al Artelor în memoria lui Astrid Lindgren (ALMA).

Prozator, poet, traducător și editor, Spiridon Vangheli este unul dintre cei mai de vază scriitori de la noi, cunoscut prin cărțile sale pentru copii. Spiridon Vangheli s-a născut la 14 iunie 1932, în satul Grinăuți, județul Bălți. A absolvit școala primară din satul natal. În 1955 a absolvit facultatea de filologie a Universității Pedagogice Ion Creangă din Chișinău. A fost redactor de editură, consultant la Uniunea Scriitorilor din Moldova.

A scris „În țara fluturilor”, „Băiețelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguță”, „Ministrul bunelului”„Columb in Australia”„Guguță căpitan de corabie”„Copii în cătușele Siberiei” etc. Spiridon Vangheli a scris și volumul de versuri „Balade”. Este autor, împreună cu Grigore Vieru, al Abecedarului. Cărțile sale au fost traduse în zeci de limbi, înregistrând milioane de exemplare.

Spiridon Vangheli a fost distins cu Diploma Internațională de Onoare „Andersen”, cu Premiul de Stat al RSSM, Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, Premiul special al Uniunii Scriitorilor din România, cu titlul de maestru al artei și cu cel de scriitor al poporului.

      Articole recomandate