Somnul necuvântătoarelor – vise din lumea animalelor

Cei ce au un câţel sau o pisică, ştiu foarte bine că micul lor prieten necuvântător, tresare uneori în timpul somnului, asemenea fiinţelor umane, atunci când visele mai agitate le stimulează corpul.

Din cele mai vechi timpuri, oamenii au observat cu atenţie animalele, încercând să înţeleagă cât mai mult din ceea ce le dictează comportamentul şi regăsind astfel, multe lucruri care par să urmeze tiparele umane, deşi înfăţişarea lor este atât de diferită.

Cu peste două mii de ani în urmă, Aristotel scria în lucrarea sa intitulată „Istoria animalelor”, că toate mamiferele patrupede visează şi tresar în somn, asemenea omului.

Între timp însă, studiile oamenilor de ştiinţă au demonstrat că şi păsările sau animalele acvatice prezintă această caracteristică, ba chiar mai mult decât atât: o serie de cercetări recente, oferă până şi indicii despre ce anume visează făpturile Pământului.

F1

Privind pe gaura cheii, în visele necuvântătoarelor

Tehnologiile sofisticate disponibile la ora actuală, au permis realizarea unor investigaţii aprofundate, în ceea ce priveşte activitatea onirica a animalelor – modul lor de a visa – şi chiar vizând subiectul episoadelor ce li se derulează pe retină în timpul somnului.

Oricât ar părea de neverosimil, specialiştii au reuşit să „privească pe gaura cheii”, chiar şi acolo unde omul a ajuns până acum doar cu fantezia – în visele micilor noastre animale de companie.

Publicaţia online BBC Future, a dedicat recent un amplu material subiectului, dezvăluindu-ne câte ceva din secretele acestei activităţi de cercetare, mai puţin obişnuite.

F2

Distracţia din timpul somnului

Potrivit unui studiu realizat de dr. Adrian R. Morrison, specialist în neurologie veterinară, în cadrul Universităţii din Pennsylvania (SUA), animalele visează îndeosebi ceea ce le stimulează cel mai mult instinctele în timpul stării de veghe.

Aşadar, chiar şi atunci când sunt în repaos absolut, visele le poartă pe cărările pe care aleargă de obicei, vânează, se joacă, se hrănesc sau pur şi simplu îşi pierd vremea după cum le taie capul.

Uneori, distracţia se încinge la maxim şi tresar, îşi mişcă lăbuţele, capul sau coada, în funcţie de ceea ce ar face dacă visul ar fi transpus cumva în realitate.

F3

Cât durează visul unui animal

Pe baza studierii activităţii cerebrale a unor animale adormite, oamenii de ştiinţă au concluzionat că visele acestora sunt deosebit de complexe şi de variate.

Mai mult decât atât: în timp ce dorm, animalele sunt capabile sa-şi „reproducă” în vis, un lung şir de acţiuni şi evenimente petrecute în starea lor de veghe, cu o exactitate surprinzătoare.

Dificil de precizat ce anume determină această asociere a viselor cu experienţele trăite, în ce mod îşi dau seama că au visat când se trezesc din somn sau dacă deosebesc cu precizie visul de realitate.

Specialiştii mai au încă multe mistere de dezlegat în legătură cu acest subiect, dar într-un viitor mai mult sau mai puţin îndepărtat, nu e exclus să citim pe vreun soi de display nostim, dacă un animal de casă îşi visează stăpânul de pildă, sau dacă-l „vede” în culori sau nu.

Vezi si: „13 curiozitati animate din lumea animalelor

      Articole recomandate