Somnul cu întreruperi afectează memoria.

Ultimul studiu realizat de americanii de la Universitatea din Stanford a demonstrat faptul că somnul întrerupt afectează capacitatea animalelor de a-şi aminti imagini familiare. Studiul a fost realizat pe şoareci, iar decoperirile publicate ar putea explica problemele de memorie ale bolnavilor de Alzheimer şi de apnee nocturnă.

În timpul zilei noi acumulăm amintiri. La un moment dat trebuie să le şi sortăm, iar pe unele dintre ele trebuie sa le salvăm într-o memorie permanentă. Acest proces are loc în timpul somnului adânc, deci orice ne afectează somnul va avea un efect direct asupra memoriei.

„Pentru pacienţii cu tulburări grave de somn şi apnee de somn obstructivă, rezultatele acestui studiu nu reprezintă o surpriză. Aceşti pacienţi nu mai respiră în timpul nopţii în momentul în care căile respiratorii se blochează, iar astfel sunt privaţi de un somn liniştit. Somnul întrerupt duce la oboseală pe timpul zilei şi la pierderi de memorie”, a completat doctorul Miranda Watson, directorul de comunicare al Fundaţiei Britanice de Pneumologie.

      Articole recomandate