Sinuciderea: Zece motive temeinice pentru a renunța la un gest disperat

sinuciderea

Există persoane care, pe fondul unor dezamăgiri profunde, sau a unor situații aparent de nerezolvat, decid să apeleze la un gest disperat, punăîndu-și capăt vieții.

În fiecare an, la nivel mondial, între 800 de mii și un milion de oameni recurg la aceasta formă de autolezionism extrem, nutrind convingerea că astfel pun capăt tuturor suferințelor, odată pentru totdeauna.

Indiferent de cauzele care s-ar afla la baza unui astfel de raționament, specialiștii au elaborat o lista care cuprinde cel puțin zece motive temeinice pentru a demonstra că suicidul în sine, e o idee proastă.

Astfel, psihologul italian Roberto Lorenzini, sugerează ca înainte de a porni pe un drum fără de întoarcere, ar fi înțelept să se ia în considerație cîteva aspecte de necontestat:

1. Sinuciderea este de fapt o soluție definitivă, permanentă, pentru o serie de probleme trecătoare;

2. Moartea vine oricum, mai devreme sau mai tîrziu și își cunoaște foarte bine „sarcinile de serviciu”, așadar nu are nevoie de o mînă de ajutor;

3. Ideea ca actul sinucigaș îi va face pe ceilalți să sufere este doar o iluzie: după înmormîntare, oamenii abia așteaptă să-și vadă de treburile lor;

4. Pînă și cei mai pragmatici oameni de știința cochetează cu ideea că dincolo de moarte „ar mai fi ceva”, iar în acest caz, „dincolo” ar putea fi Infernul;

5. Nu se știe niciodată dacă tentativa de sinucidere reușeste sau nu – există posibilitatea mutilării permanente sau a unor suferințe ulterioare de-a dreptul inimaginabile;

6. Majoritatea celor rămași în urma vor gîndi: „un nebun mai puțin pe lume”;

7. Ar fi mult mai interesant de găsit cauze ceva mai nobile pentru care se poate sarcifica propria viața și chiar intra în istorie;

8. Poate fi o acțiune inutilă: cine poate stabili cu exactitate că nu vom muri mîine, peste o oră sau peste cîteva zile, fără măcar să bănuim?

9. Chiar merită șterse cu buretelele toate distracțiile care ne mai sunt rezervate? Să ne gîndim puțin… înghețată, muzica preferată, pizza, meciurile, dansul, plaja, muntele, cățelul, pisica, florile, filmele cele mai bune, nepoții, cozonacul de Paști, mirosul de ploaie în iarba, piersicile, bicicleta, aparatul de fotografiat și lista ar putea continua la nesfîrșit…

10. Aici, cu siguranța se întamplă o mulțime de lucruri neprevăzute, cine poate garanta că „dincolo” nu ne așteaptă o plictiseală cumplită?!?

Dacă toate aceste argumente nu vi se par suficient de convingatoare, să nu uitam ca există o infinitate de experiențe de viață pe care încă nu le-am cunoscut și care s-ar putea chiar să ne placă teribil: meniul e mult mai vast decît am apucat noi să degustăm…

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate