Sindromul „Frumoasa Adormită”. O tânără din Marea Britanie a dormit o lună întreagă

Tânăra suferă de o boală rară din cauza căreia doarme câte o lună întreagă. Aceasta se trezeşte doar pentru a mânca şi bea apă, iar apoi adoarme la loc.

Trei ani la rând a fost consultată de zeci de medici care nu i-au putut pune un diagnostic concret. Familia şi cunoscuţii nu mai ştiau ce să facă, până când Adele Clarke, mama fetei, a citit, în acelaşi cotidian britanic, despre un caz asemănător. „Am recunoscut imediat simptomele. A fost o uşurare să găsesc pe cineva care să înţeleagă simptomele pe care le descriam”, a precizat mama tinerei.

Primele manifestări ale acestei afecţiuni rare au apărut în cazul lui Lily noiembrie 2007, când adolescenta, împreună cu familia, s-a dus la patinoar. „Lily era nefiresc de tăcută şi tot spunea că o doare capul. Iniţial am crezut că a răcit”, a povestit Adele Clarke.

Aceasta povesteşte că, după patinoar, familia a mers la un restaurant, dar Lily a adormit chiar în timpul mesei şi s-a trezit după 25 de zile. „Abia mânca şi bea apă. Dormea câte 23 de ore pe zi şi nu suporta zgomotul sau lumina”, a precizat Adele Clarke. Îngrijorată de starea fiicei, femeia a dus-o la doctor, care i-a spus că s-ar putea să fi contactat un virus puternic.

Tânăra s-a trezit abia în ajunul Crăciunului, dar nu îşi mai putea aminti nimic din tot ce se întâmplase. O lună mai târziu, fata a mai trecut printr-un episod asemănător, dar acum a dormit doar trei săptămâni, perioadă în care mama ei a fost nevoită să îi anuleze petrecerea de majorat. Când s-a trezit, adolescenta a aflat că a ratat şi cele mai importante examene.

Doctorii care au consultat-o ulterior au spus că tănăra ar suferi de migrene şi de o depresie puternică, motiv pentru care i-au prescris un tratament antidepresiv. Medicamentele recomandate nu şi-au făcut efectul, astfel că Lily Clarke a mai avut patru astfel de episoade de somn până în iulie 2008.

În cele din urmă, tânăra a fost consultată de profesorul David Nutt de la Spitalul Westminster, care a confirmat că aceasta suferea de sindromul Kleine-Levin. Pentru aceasta boala nu există deocamdată un tratament. Există doar medicamente stimulante pentru reglarea perioadelor de somn. Primul caz de acest fel cunoscut în Anglia a fost cel al unei adolescente de 15 ani, Louisa Ball.

      Articole recomandate