Secretele celui mai răspîndit cuvînt din lume. E OK?

este ok

Cu toții știm de acest cuvînt, și toți îl utilizăm de zeci de ori pe zi. Da, este vorba despre cuvîntul Okay, sau prescurtat OK, expresie ce a căpătat o popularitate uriașă, și care ar avea mai multe sensuri: da, totul e bine, de acord, corect.

1. Cel mai răspîndit cuvînt din lume provine de la locul de naștere al președintelui american Martin van Buren, Kinderhood, New York. Van Buren a ales o reclamă în perioada electorală pseudonimul Old Kinderhood, care avea drept slogan ‘’Old Kinderhood is O.K.’’. Campania sa din 1840 a avut un success răsunător.

2. O altă presupunere a originii expresiei OK a apărut de la abrevierea altei expresii: ‘’oll korrect’’, ce însemna o glumă la adresa scrierii corecte a acestor cuvinte: all correct. Gluma a apărut în revista din Boston în 1839.

3. Încă o sursă de origine vine din partea altui președinte american, Andrew Jackson, care scria cuvintele all correct așa cum le auzea, sau folosea prescurtatul OK.

4. La fel există istoria originii germane a cuvîntului. Redactorii care corectau articolele înainte să apară în ziar, în caz că nu erau corectări, puneau pe articol însemnele O.K., ceea ce însemna ‘’ohne korrektur’’, adică fără corectări.

5. O altă idee ar fi sursa folclorică a expresiei. De exemplu, francezii spun că expresia vine de pe timp de război, cînd în raportul pierderilor umane în caz de niciun mort se scria ‘’o killed’’.

6. Încă o versiune spune că O.K. vine de la grecescul Ola Kala, expresie utilizată de marinarii greci, care o foloseau pe punte pentru a spune unul altuia că totul este în regulă.


7. Locuitorii din Oklahoma sunt ferm convinși că O.K. vine de la prescurtatul numelui statului lor, folosit în una din campaniile electorale.

8. La fel există o versiune conform căreia O.K. se folosea în timpul transportării repetate a containerilor.

9. În provincia sudică a Franței, este și dialectul gascon, care folosește ok pentru a exprima un accept.

10. Printre multele teorii este și cea care spune că ok vine de de pe timpul Războiului Civil din SUA, și însemna ‘’zero pierderi’’.

Cum nu ar fi, trecînd prin istorie, cuvîntul OK astăzi este cel mai răspîndit în toată lumea. În Moldova la fel. Mai ales cînd inviți pe cineva să meargă la o petrecere, sau să facă o faptă bună. 

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate