Ne-am obișnuit să ne gândim la lumea a treia, ca la o matrice cuprinzând teritoriile țărilor subdezvoltate și nicidecum la faptul că până și SUA s-ar putea apropia în vreun fel de acest concept.
Iată însă că există cel puțin șase motive pentru care națiunea americană nu prea ar avea temei să se mândrească în acest context, dezvăluite de publicația online EliteDaily.com.
1. Cel dintâi domeniu care șchiopătează, ar fi sistemul de justiție penală: deși cele mai reușite filme polițiste sosesc de regulă, de peste Ocean, încercând să ne convingă că în SUA binele învinge răul totdeauna, grație unui sistem infailibil, puțini dintre noi realizează cât de rău stau lucrurile în realitate, din acest punct de vedere.
SUA este singura țară dezvoltată care nu a eliminat pedeapsa cu moartea și înregistrează una din cele mai îngrijorătoare rate de trimitere a oamenilor după gratii: 716 persoane la 100 de mii de cetățeni. Peste 2,5 milioane de copii americani au un părinte în închisoare, iar abuzurile semnalate în centrele de detenție pentru minori sunt mai frecvente decât s-ar putea bănui, atingând o rată de 14,2%.
2. Pe locul al doilea în lista neagră se înscrie violența armată: SUA se afla pe primul loc în rândul țărilor dezvoltate, din punct de vedere al numărului de crime cu arme de foc. Mai mult de jumătate din cazurile de deschidere a focului în locuri publice, soldate cu morți de toate vârstele, înregistrate în ultimii 50 de ani în întreaga lume, au avut loc în SUA – 73% din criminalii americani au obținut armele în mod legal. Sinuciderile prin împușcare sunt și ele printre cele mai frecvente metode pentru care optează americanii pentru a-și pune capăt vieții.
3. Nici sistemul sanitar nu se prezinta tocmai pe roze: speranța de viață a americanilor este sub limita înregistrată în Algeria, Nicaragua sau Bangladesh, precizează sursa. SUA este unica țară dezvoltată din lume, unde oamenii mor din cauza sărăciei și a faptului că nu-și pot permite o asigurare de sănătate. Potrivit statisticilor întocmite de specialiștii în domeniu, mortalitatea infantilă atinge de asemenea, cote îngrijorătoare, ca și proporția adolescentelor însărcinate. SUA este una din cele trei țări ale lumii care nu garantează concediul de maternitate plătit, alături de Papua Noua Guinee și Swaziland.
4. În culori sumbre este zugrăvit și sistemul de învățământ – afectat de prejudecăți rasiale și sociale. SUA prezintă cele mai mari costuri de școlarizare dintre toate țările membre ale Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
5. Contrastele privitoare la nivelul de trai al populației, ating uneori proporții abisale: nicăieri în lume, diferențele sociale dintre clasa celor bogați și cea a săracilor nu sunt atât de pronunțate ca în Statele Unite – aceasta discrepanță a atras, de-a lungul timpului și un nivel extrem de scăzut al încrederii sociale – o mare varietate de indicatori ce caracterizează acest domeniu, fiind strâns legată de problemele stratificării claselor sociale, marcată profund de inegalități.
6. Până și infrastructura dă semne de prăbușire absolută: specialiștii americani au lansat un semnal de alarmă, în legatură cu necesitatea investirii a peste 3.600 de miliarde de dolari, în infrastructură, în următorii șase ani, pentru a evita precipitarea către o situație dezastruoasă. SUA au coborat drastic în clasamentele internaționale din acest punct de vedere, după ce studiile au relevat că circa 45% din populație nu are acces la transportul public, jumătate din poduri se încadrează în categoria „structurilor cu deficiențe”, iar în anumite state, precum South Dakota, Alaska sau Pennsylvania, apa este încă transportată prin conducte seculare, din lemn.
Toate aceste neajunsuri demonstrează că la nivel local, SUA se confruntă cu multe probleme similare țărilor lumii a treia, deși o analiza critică a situației reale, ar putea conduce la identificarea unor soluții menite să îmbunătățească lucrurile și să deschidă noi oportunități pentru progresul societății, subliniază sursa.
Roxana Iorgulescu