Sărăcia îi împinge pe moldoveni la gesturi disperate: Vrea să-şi vîndă un rinichi pentru a-şi rezolva probleme financiare

Rinichi

Potrivit site-ului de publicitate „Anunţuri.md”, zeci de cetăţeni din R. Moldova şi-au scos la vânzare rinichii. Motivaţi de nevoile financiare, aceştia nu ezită să cedeze un organ în schimbul unei sume de bani. În cadrul anunţului vânzătorii scriu despre calitatea produsului, grupa sanguină şi costul.

Vând rinichi… Nu consul alcool și nu fumez….am 26 de ani…. GR. II pozitivă (am niște probleme financiare) ”, astfel încep aproximativ toate anunțurile disperate  plasate pe rețeaua de publicitate, iar prețul unui rinichi variază în mediu, între 8 și 50 de mii de euro, scrie trm.md.

În anul 1999, Vladimir Dimineţ din satul Mingir, raionul Hânceşti și-a vândut un rinichi în Turcia, pentru 2.000 de euro. Ulterior acesta a fost internat în spital pentru a i se face dializă, însă pacientul a făcut complicaţii şi a decedat.

La momentul actual, în R. Moldova activează mai multe organizații non-guvernamentale, care încearcă să crească gradul de conștientizare a problemei, iar organele de drept inițiază seminare pentru medici, cu privire la diferențele dintre un transplant legal și unul ilegal.

      Articole recomandate